Nagy Lajos király udvarába repít a parádés szereposztású Sárkányszív lovas musical

A július 22-i előadás külön érdekessége, és a lovak barátainak is nagy örömmel szolgálhat, hogy a produkció új szintre emeli a lovasszínház fogalmát: rögtön a nyitányban lóháton érkezik a színpadra a király és kísérete, de a nemes állatok ezen túl is számos jelenetben fontos szerepet kapnak. Nem is csoda, hogy ennyi lovat és lovast láthatunk a darabban, hiszen az egyedüli magyar alapítású Sárkány Lovagrend is hangsúlyos szerepet kap a Sárkányszív történetében.

Kinek ne csengene ismerősen Nagy Lajos, a magyar történelem egyik, hacsak nem a legnagyobb hatású királyának neve? Uralkodása arról is nevezetes, hogy ebben az időszakban mosta három tenger Magyarország határait. A Bon Bon együttes énekeseként megismert Szolnoki Péter fülbemászó zenéjével színpadra állított, „kicsit történelmi, kicsit meseszerű” musical parádés szereposztással kalauzolja el nézőit Nagy Lajos udvarába, egy olyan izgalmakkal teli korszakba, amelyben a családi és hatalmi törekvések trónviszályokba torkolltak. A XIV. századi történet Nagy Lajos és Luxemburgi Zsigmond hatalomváltását állítja középpontjába. A mesebeli Sárkány alakja kalauzolja Zsigmondot a férfivá és uralkodóvá válás útvesztőjében, s mindeközben a valós történelem elevenedik meg előttünk, Nagy Lajos és lánya, Mária alakja, Erzsébet királyné és a meghatározó szerepet játszó Garai Miklós személyében. Gonoszság, szerelem, véres leszámolások bontakoznak ki a monumentális színpadon tizenegy szólista, húsz táncos, két tűzzsonglőr, három lovaskaszkadőr és hat statiszta segítségével. Azt sem tudja az ember, hova kapja a fejét, hiszen minden pillanatban történik valami.

A szereposztás is parádés: a Sárkány szerepében a fantasztikus hangú, Jászai-díjas Besenczi Árpádot, Nagy Lajosként a szintén Jászai-díjjal kitüntetett Sasvári Sándort, Zsigmondként Lukács Dánielt, Máriaként Pacskó Dorkát, Lackfi Istvánként Beleznay Endrét, míg Erzsébet királyné szerepében Debrei Zsuzsannát láthatjuk, és Götz Attila is feltűnik a színen Garai Miklós bőrébe bújva. De lesznek itt még tűzzsonglőrök, lovaskaszkadőrök, mazsorett és tánckar, párviadalok, illetve egy lovas hagyományőrző egyesület is részt vett a darab készítésében, lesz tehát minden, mi (történelmi musicalre szomjazó) szem-szájnak ingere.

A rendező, Moravetz Levente – a Pécsi Harmadik Színház alapítója és a Moravetz Produkció megálmodója, a Baranya Megyei Prima Díj 2021-es büszke tulajdonosa – már számtalan alkalommal bizonyított, talán elég, ha csak a Csodaszarvas, illetve a Hunyadi1456 című darabjait említjük, de sokan emlékezhetnek a fergeteges Örömlányok végnapjaira is.

A szabadtéri színház legjobb hagyományait felelevenítő darab hangulatához remekül illő módon az orfűi Első Nemzeti Lovas Pályán lesz látható 2022. július 22-én, 20:30-as kezdéssel.

Jegyek: www.jegy.hu/program/sarkanysziv-tortenelmi-csaladi-lovas-musical-szolnok...

Rendező: 
Moravetz Levente
Zene: 
Szolnoki Péter
Bemutatja: 
Moravetz Produkció
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)