MOZART! - látványos musical bemutató a Margitszigeten

A népszerű musical – Margitszigeti ősbemutató: június 24-én és 25-én – célja, hogy elkülönítse Mozart alakját a hozzá kötődő kliséktől és a felszínes imádattól, valamint lehetővé tegye a közönség számára, hogy a színházból kilépve megismerhesse az igazi embert. A szerző, Sylvester Levay külön engedélyével kerül bemutatásra ebben a formában a produkció a Veszprémi Petőfi Színház közreműködésével, Somogyi Szilárd rendezésében.

A világhírű osztrák zeneszerző, Wolfgang Amadeus Mozart életrajzán alapuló slágerprodukció új megvilágításba helyez egy legendát: a zseniális művészt összetett és kétértelmű karakterként mutatja be, akit saját zsenialitása kísért, miközben az élet kegyetlen kihívásaival küzd. Mozart minden idők egyik leghíresebb klasszikus zeneszerzője, aki híres mesteri dallamairól és hírhedt extravagáns életmódjáról és aki soha nem látott és lázasan gyors karrier után, mindössze 35 évesen korai halált halt.

Bár a musical 18. század történelmi világában játszódik, a 21. századi közönségnek nem okoz gondot azonnal együtt érezni a főszereplő előtt álló akadályokkal, és számos ismerős elemet felismer saját élettapasztalataiból.

A MOZART! olyan sorssal foglalkozik, amely elől senki sem menekülhet – a felnövés és az öregedés drámája –, és mint ilyen, időtlen és megható mese.
Mozart (kettős szereposztásban: Kádár Szabolcs és Nikita Braga), a férfi úgy érzi, elfojtják a salzburgi élet konvenciói: művészként alig több, mint egy lakáj a nemesség szolgálatában. Mindeközben vágyik a művészi és személyes szabadságra, hogy a saját életét élhesse, álmodozzon, igyon, kártyázzon és szerelmes legyen. Amadé, a csodagyerek, aki valaha volt, és zsenijének megszemélyesítője, könyörtelenül üldözi őt egy kísérteties „porcelángyerek” álcájában, aki szinte szüntelenül zenél, és csak ő és a közönség láthatja.

Ezt az izgalmas pszichológiai kétértelműséget Sylvester Levay zenei koncepciója nagymértékben alátámasztja: modern stílusokat, például balladákat, ragtime-ot és rockot egyesít Mozart finom eredeti rokokó témáival, amikor Amadé, Mozart zaklató, gyerekes alteregója a zongorához ül.

A jelmezek a téma időtlenségéhez híven a múlt és a jelen között is kapcsot alkotnak: a történelmi jelmezek autentikusak, olykor harsányak, míg maga Mozart fiatalos, modern stílusú ruhákban jelenik meg.

Jegyinfó:
https://margitszigetiszinhaz.jegy.hu/program/mozart-musical-133213/803359

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)