Hegedűs a háztetőn – tradíciók, vallás, kirekesztés és a remény!

A család, a hagyomány és a közösség ismét középpontba kerül, amikor a Hegedűs a háztetőn két napon (július 30 és 31.) keresztül szabadtéren tekinthető meg. A darab, amelyet Bozsik Yvette álmodott színpadra, egy átmenet a musical és az operett között, valamint különleges humora van és magával ragadó dallamvilága. Tevje címszerepében Földes Tamás látható, mellette pedig sok ismert név, többek között Szulák Andrea, Oszvald Marika, Gubik Petra, MÁZS, és Kerényi Miklós Máté.

A helyszín a 20. századi Anatevka, egy zsidók és oroszok lakta falu, ahol a közösségéletét a vallás és a mindenre kiterjedő hagyományok határozzák meg. Itt él Tevje, a tejesemberfeleségével, Golde-val, valamint öt lányukkal. Az apa mindent elkövet, hogy a családot összetartva lányait a tradíciók szerint adja férjhez. A fiatalok azonban vallási eszmék helyett, szerelemből kívánnak házasodni, így a legidősebb lány, Cejtel a dúsgazdag férj helyett a szegény szabólegényt, Mótelt választja; húga, Hódel Szibériába utazik fogvatartott kedvese, Perchik után; Háva, a harmadik lány pedig egy más vallású fiú mellett talál rá a boldogságra. Ezek a fiatal nők forradalmárok a saját falukban. A lehető legbátrabb dolgot teszik - ellenállnak évszázados elvárásoknak, hogy saját életüket úgy éljék, ahogyan elképzelik. A nagy rohanásban és szervezkedésben a helyi zsidó közösségnek különböző megpróbáltatásokkal kell szembenéznie: az egyre erősödő antiszemitizmussal, a politikai támadásokkal és végül a határozattal, hogy vagyonukat otthagyva el kell hagyniuk őseik földjét!

A világhírű musicalt - amelyből Oscar-díjas film is készült - , hazánkban először 1973-ban Bessenyei Ferenc főszereplésével mutatták be, amelyet egy évvel később be is tiltották, majd csak 1985-től játszhatták újra az Operettszínházban, a szabadtéri bemutatót követően szintén itt láthatjuk majd a színház művészeinek részvételével.

Fotómontázs: Operettszínház

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)