Elisabeth – Kecskemét után a Margitszigeten tekinthető meg a világhírű musical

A Margitszigeti Színház és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház közös szabadtéri bemutatója (június 23-án és 24-én) este 8 órai kezdettel igazi régen látott musicalt hoz vissza mindenki örömére. A címszerepben Polyák Lilla tündököl, mellette Kovács Gyopár, Szemenyei János és Körtvélyessy Zsolt látható, az előadást Szente Vajk rendezte.

A rajongók mellett azok, akik szeretik az igényes darabokat szintén várják az előadást, hiszen a budapesti Operettszínházban KERO rendezésében nagyon sokszor volt műsoron, aztán nemrég Kecskeméten mutatták be a népszerű és sokoldalú Szente Vajk rendezésében. A Margitszigeten egy ősbemutatónak lehetünk részesei. A történet szerint a még fiatal Sisi szabadságvágya kulcsfontosságú. Egy udvari bálon az anyja bejelenti, hogy idősebb lányát Ferenc Józsefhez szánják feleségül. A bejelentést Elisabeth kedvezőtlen balesete árnyékolja be. Az elájult lány és a „Halál” (aki a darabban fontos szereplőként jelenik meg) találkozása megváltoztatja mindegyikük sorsát. A túlvilági lény nem tudja magával vinni, de örökre eljegyzi magát a fiatal lánnyal. Az ifjú Ferenc József reménytelenül beleszeret a kezelhetetlen Sisibe, és anyja tiltakozása ellenére nőül veszi. Az nő viszontagságokkal teli életében a boldogság keveset látott vendég; magányát csak egyetlen hűségese enyhítheti: a Halál, akit imádott fiának (Rudolf) koporsója mellett arra kér, végre vessen véget a szenvedéseinek, de mindhiába. Végül a gyilkos revolver egy olasz anarchista kezébe kerül, hogy Elisabeth örök békére lelhessen vágyott kedvese karjaiban.

Az Elisabeth-et a 1992-es bécsi világpremierje óta világszerte csaknem tízmillióan láthatták a magányos, mitikus osztrák császárnő drámai harcát a szerelemért.

A musical a mai napig valóban megható, lebilincselő és feltűnően kortárs portréja egy olyan nőről, aki messze megelőzte korát önismereti és önmegvalósítási törekvésében, aki rettenetesen szenved attól, hogy rossz korba született. Az ELISABETH korántsem csak egy újabb romantikus folytatása a közkedvelt „Sisi-mítosznak”, hanem egészen más, és ennélfogva még relevánsabb képet fest rejtélyes és kétértelmű főhőséről. Erzsébetnek a birodalmi protokoll fojtogató korlátai elleni küzdelmére, saját identitásának érvényesítése iránti eltökéltségére, fia, Rudolf tragikus sorsára adott reakciójára, valamint a Halálhoz fűződő kórosan romantikus, élethosszig tartó szerelmi viszonyára összpontosítva – akit itt egy emberként ábrázolnak. Michael Kunze író és Sylvester Levay zeneszerző az érzelmi mélység bemutatását vezették be a zenei műfajba, és ezzel létrehozták az európai zenés színház egy teljesen új formáját: a musicalt.

A lenyűgöző koreográfia és pazar díszletek az osztrák császári udvar pompáját és cselszövéseit idézik meg, így a közönség lebilincselő módon fedezheti fel újra a Habsburgok történelmi világát. Erzsébet császárné, férje, Ferenc József császár, anyósa, Zsófi főhercegnő és fia, Rudolf koronaherceg olykor gyengéden romantikus, gyakran intenzív, néha groteszk, de mindig magával ragadó módon játsszák újra történelmi szerepüket.

Lenyűgöző, keserédes hattyúdal nemcsak főszereplőjének, hanem egy letűnt, dicső korszaknak is, amely a hanyatlás küszöbén áll.

Jegyinfó: https://margitszigetiszinhaz.jegy.hu/program/mkunze-slevay-elisabeth-mus...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)