A Csodálatos vagy, Júlia produkcióval indítja a szezont a Játékszín

A Csodálatos vagy, Júlia! című Maugham-adaptációt indítja az évet a Játékszín, a címszerepet Eszenyi Enikő játssza, a rendező Szikora János, a jelmezeket Zoób Kati tervezi. Maugham regénye 1937-ben látott napvilágot, azóta számtalan színházi- és filmfeldolgozás készült belőle. A Játékszín változatát Németh Ákos alkalmazta színpadra, szerzői szándékai szerint ez a verzió áll legközelebb Maugham eredeti művéhez.

A történet főszereplője Julia Lambert, egy remek humorú, csodálatos színésznő, akinek mindene a színpad és a játék. Férje – aki nem mellesleg színházigazgató – mindenben támogatja őt, mindemellett bölcsen veszi tudomásul felesége szeszélyeit. Még azt is, amikor Júlia beleszeret a jóképű, igen fiatal könyvelőjükbe… Vígjátékba illő, ahogy Juliának ezúttal nem sikerül úrrá lennie az érzelmein. De vajon ér-e annyit ez a szenvedély, hogy veszélybe kerüljön miatta minden, ami eddig fontos volt? Maugham jól ábrázolta a női lélek kuszaságát, kiszámíthatatlanságát, megannyi furcsa rezdülését. Esze ágában sincs idealizálni a nőt.

Szikora János hangsúlyozta, tisztában van a Játékszín közegével és nyelvezetével. A Csodálatos vagy, Júlia! története szörnyű, voltaképpen arról szól, hogy megöregszünk. „Erről pedig elegánsan és szellemesen megnyilvánulni a szórakoztatás nemes lehetőségét kínálja” – mondta, majd hozzátette, ez nem afféle könnyed darab, amelyet már a ruhatárban elfelejtünk, hanem olyan, amelynek pillanatai és élethelyzetei még jó ideig foglalkoztatják az embert.

Julia Lambert férjét, Michael Gosselyn, színházigazgatót Hirtling István, Tom Fennell könyvelőt Lelkes Botond alakítja, a további szerepekben Pásztor Erzsi, Szőlőskei Timea, Baronits Gábor és Mosolygó Sára lép színpadra. A produkció dramaturgja Lőkös Ildikó, a díszlettervező Kovács Yvette Alida, a jelmezeket pedig Szikora János visszatérő szakmai partnere, Zoób Kati tervezi. A történet az 1930-as években játszódik, és a 2023-as színrevitelben is ezt a kort idézik.

Sokan már most azt mondják, hogy a darab a tízéves Játékszín repertoárjának egyik ékköve lehet.

Bemutatja: 
Játékszín
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)