Az Európai Színházi Unió tagja lett a Miskolci Nemzeti Színház

Európa legrégebbi és legfontosabb színházi szövetségének lett tagja a Miskolci Nemzeti Színház. A legjelentősebb európai színházakat magába tömörítő unió célja a nemzetközi kapcsolatok építése, az európai kulturális örökség megőrzése és továbbörökítése. Az Európai Színházi Unióban jelenleg a miskolci az egyetlen magyarországi színház, olyanok mellett, mint például a Római Nemzeti Színház, az Észak-Görögországi Nemzeti Színház, a krakkói Helena Modrzejewska Nemzeti Stary Színház, a milánói Piccolo Színház és a portugál São João Nemzeti Színház.

Új ajtók nyílnak a Miskolci Nemzeti Színház előtt, ugyanis az Európai Színházi Unió (UTE – Union des Théâtres de l’Europe), mely Európa legjelentősebb színházait foglalja magába most a Miskolci Nemzeti Színházat is a tagjai közé választotta 2023 november 19-én. Olaszország, Görögország, Csehország, Szerbia, Portugália, Luxemburg, Szlovénia, Románia, Bulgária és Lengyelország legjelentősebb színházainak sorába most a Miskolci Nemzeti Színház is csatlakozott. Az Unió célja a nemzetközi szintű együttműködés, valamint az európai közszínházak szerepének és értékének erősítése.

Az Európai Színházi Unió tagszínházai évente több mint 10 000 előadással és 3 millió nézővel rendezvények széles skáláját kínálják, legutóbb november 4-19. között Kolozsváron került megrendezésre az Európai Színházi Unió 20. Fesztiválja, melyen görög, cseh, romániai, magyar, luxemburgi, lengyel, szerbiai, portugál, szlovéniai, olasz, és bulgáriai társulatok képviseltették magukat.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)