Mi történik az HBO Max streaming platformmal?

Írta: admin

Az HBO Max-nál a Warner-Discovery egyesülését követően most minden bizonytalan, az olyan címek, mint a Batgirl mozifilm a kukába kerültek és számos saját gyártás is lekerült a szolgáltató online platformjáról. Nagyon úgy néz ki, hogy 2023-tól egy teljesen új rendszer veszi majd át az eddigi streaming helyét és további rossz hír a DC rajongóknak, hogy a DC Univerzum nem folytatódik tovább. Pedig olyan nagy reményekkel indult az HBO streaming szolgáltatása.

A vállalati átalakítások miatt hamarosan komoly változások lesznek az HBO Max-on, és bizonytalannak tűnik, hogy a streaming szolgáltatásnak van-e egyáltalán hosszú távú jövője.

Az HBO Max eredetileg 2020-ban indult, amikor a Warner Bros belépett a streaming háborúba. Az HBO Max-ot úgy tervezték, hogy felölelje a Warner Bros. teljes médiakonglomerátumát, beleértve a stúdió több korábbi filmjeit és tévécsatornáit, a Cartoon Networktől a Cinemax-ig és a Cinemax-ig. A Warner Bros. nagymértékben elkötelezte magát az HBO Max mellett, beleértve az összes 2021-es mozifilm egyidejű kiadását a szolgáltatáson.

Miért kaszálta el a WB a tervezett HBO Max filmeket, mint a Batgirlt? Viszlát DC?

Az HBO Max jövőjét illetően a legtöbbet felkapott változás a Batgirl törlése, amely a tervek szerint az első HBO Max-exkluzív DC Extended Universe film lett volna. A film, amelyben Leslie Grace volt a főszerepben, és Michael Keaton Batman-karaktere is visszatérne, 90 millió dollárba került, és már le is forgatták. A Warner Bros. Discovery azt állította, hogy a törlések oka annak, hogy a filmek nem voltak elég jók a tesztvetítéseken. Arról is beszámoltak, hogy a lépéssel a vállalat 15-20 millió dollárt takarít meg. Vannak, akik a DCEU régóta halogatott The Flash -jének jövőjével kapcsolatban szintén találgattak, tekintettel a sztár Ezra Miller botrányaira. Önmagában azonban ezen okok egyike sem tekinthető elegendő indoknak egy már befejezett film elkaszálására.

Korábban a legtöbb streamingszolgáltató (köztük a Netflix is) azt ígérte, hogy a filmek és sorozatok szinte örökre ott maradnak, ugyanakkor az HBO Max mellett már a Netflix is törli a címeket havi rendszerességgel. A költségek csökkentése mellett az HBO Max eredeti címeinek eltávolítása a katalógus lefaragását is jelentheti a Discovery+ streaming szolgáltatással való egyesülés előkészítéseként. A változások valódi oka valószínűleg a költségek csökkentése. A Warner Brothers Discovery a The Wrap értesülése szerint fejlesztési üzletágának 70%-át tervezi elbocsátani, és 3 milliárd dolláros költségcsökkentést tervez, különösen az HBO Max drasztikus megszorítását célozza meg. Ezzel kevés személyzet vagy finanszírozás maradna az ambiciózus és nagy horderejű eredeti filmekre és sorozatokra. A Netflix közelmúltbeli problémái miatt világossá vált, hogy senki sem tudja igazán, hogyan lehet nyereségessé tenni egy streaming szolgáltatást, miközben rendszeres prémium tartalmat szolgáltat, a reklámok bevezetése pedig nem opció, legalábbis rövidtávon biztosan nem.

Az HBO Max jövője

Az elmúlt néhány évben a Warner Bros. arról volt ismert, hogy következetlen kreatív döntéseket hozott, különösen a DCEU-val kapcsolatban, így a jelenlegi költségcsökkentési lépés rövid távú lehet.
A jelenlegi állás szerint azonban az HBO Max jövője a prémium eredeti tartalmak otthonaként baljóslatúnak tűnik. Az HBO Max pozitív hírnevet szerzett az elmúlt két évben, de az új vezetés alatt a kreatív ambíció helyett a profiton van a hangsúly, ami rossz hír az HBO Max előfizetőinek, a DCEU és a filmek szerelmeseinek. Ami a hazai viszonyokat illeti, szinte már nincs is magyar sorozat a streamingplatformon sem új gyártású tartalom, ezt ellensúlyozza az, hogy a magyar mozikban bemutatott filmek alig 2-3 hónap múlva már elérhetők az HBO Max-on. Idén még biztosan lesz értelme előfizetni a szolgáltatásra és élvezni a hatalmas filmes könyvtár címeit, de a jövő már bizonytalan.

A nagy streaming háború egyik vesztese már az HBO Max, mindamellett, hogy amíg a Disney+ hasít, addig a Netflix is folyamatosan veszíti el a hatalmas előfizetői bázisát, mégis egyre több Warner sorozat (pl.: The Sandman) kerül fel hozzájuk.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)