A DISNEY mesék, filmek valóságos helyszínei

Írta: Ismeretlen

A The Walt Disney Company fennállásának 100. évfordulója alkalmából listába rangsorolta azokat a helyeket, amelyek meséinek és filmjeinek színhelyeit inspirálták. Csupán néhány órányi autó- vagy repülőútra vannak ezek a gyönyörű helyszínek, sőt ahhoz, hogy valaki egy Marvel film jelenetében érezze magát, még külföldre sem kell utaznia, hiszen Budapest is szerepel a listában! A felsorolt alkotásokat megnézhetjük a Disney+-on.

Az alábbiakban felsoroljuk, hogy melyik az az 5+1 külföldi úticél, ahová könnyen ellátogathatunk.

Egyél L’ecsó éttermében (Le Train Bleu, Franciaország)
A Pixar alkotói számos párizsi étteremből merítettek ihletet Gusteau étterméhez, többek között a Guy Savoy, a Le Train Bleu, a Taillevent és a leghíresebb, La Tour d'Argent étteremből. Ezeknek az ikonikus francia éttermeknek a története és stílusa segített inspirálni a L’ecsó helyszínét, hangulatát és konyháját annak érdekében, hogy hitelesen ábrázolják a francia kulináris világot.

Hófehérke vára (Alcázar de Segovia, Spanyolország)
A spanyol Segoviában található Alcázar de Segovia Európa egyik legjellegzetesebb és legjobban megőrzött középkori erődítménye, amely a Hófehérke és a hét törpe című animációs film kastélyának megrajzolásakor vették alapul.

Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet (Reynisfjara Black Sand Beach, Izland)
Izlandon forgatták a Zsivány Egyes jeleneteit. A Reynisfjara Black Beach egy igazán híres helyszín, amely feltűnő fekete homokjáról és drámai sziklaalakzatairól ismert. Ennek a strandnak a légi felvételeit a Hjörleifshöfði fekete strandjával együtt használták fel, és a film elején láthatók.

Jégvarázs, Anna és Elza otthona (Akershus Fortress, Norvégia)
A norvégiai Oslóban található Akershus erőd egy történelmi kastély és erődítmény, amely Anna és Elza kastélyát is ihlette a Jégvarázsban. A 13. században épült, és az évszázadok során különböző funkciókat töltött be, többek között királyi rezidenciaként, katonai erődítményként és börtönként is. A Jégvarázsban több, a skandináv kultúra fontos pillére megjelenik, például norvég elemek is. Az Akershus erőd a film helyszínéhez hasonlóan varázslatos és meseszerű hangulatot idéz és a jó hír, hogy bárki bemehet!

Indiana Jones és a sors tárcsája (Ear of Dionysius, Szicília, Olaszország)
A 2023-ban készült Indiana Jones és a sors tárcsája című filmben a Dionüsziosz füle (Orecchio di Dionisio) elnevezésű barlangot forgatási helyszínként használták. A Dionüsziosz füle egy híres mészkőbarlang, amely az olaszországi Szicíliában, Szirakúzában, a Neapolis régészeti parkban található. Nevét I. Dionüszioszról, Szirakúza ókori görög zsarnokáról kapta. A Dionüsziosz füle figyelemre méltó akusztikájáról híres. A barlang egyedi, emberi fülre emlékeztető alakú, keskeny bejárattal, amely egy nagy terembe nyílik.

+1 Kis hableány (Dubrovnik, Horvátország)
A horvát főváros építészete és tájképe egyike annak a két városnak, amely a szeretett animációs filmben, A kis hableányban szereplő Eric herceg kastélyának tervezésében és esztétikai inspirációjában szerepet játszott. Dubrovnik impozáns középkori falairól, vörös tetős épületeiről és tengerparti fekvéséről ismert, ami a kastély tengerparti környezetét és középkori építészetét ihlette.

Fekete özvegy (Budapest, Magyarország)
A film forgatása két héten át zajlott Budapesten, az egyik helyszín a a Tőzsdepalota teteje volt, amely egykor a Budapesti Értéktőzsdeként működött. Forgattak még a Keleti pályaudvaron, a Nyugati pályaudvaron is.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)