Villa Tugendhat - Brno különleges épülete

Villa Tugendhat: különösen ismert épület. 1929-ben a német Mies van der Rohe építette, kiemelkedő funkcionalista építmény. 2002 óta az UNESCO által nyilvántartott Világörökség része. A horizontális tömegű villaépület födémeit acélváz hordja, a nappali a kilátás felé padlótól plafonig érő hatalmas üvegfalakkal egyesül a kerttel.A Tugendhat-villa azon a földterületen áll, melyet Greta Tugendhat édesapjától nászajándékként kapott.

A Tugendhat házaspár 1938-ig használta az épületet, ekkor a család a nácik elől Svájcba, később Venezuelába emigrált. A második világháború végén az épület sérüléseket szenvedett. 1945 után rövid ideig egy sportiskola, majd a gyermekkórház rehabilitációs központja költözött be. 1969-ben a város tulajdonába került. 1982 és 1985 között részben renoválták, hogy elősegíthessék műemlékvédelmi objektummá válását.

Különleges épület

Az épület bútorzatát is Mies van der Rohe tervezte, s már akkor klímaberendezést alkalmazott a fűtéshez, amely egyúttal az épület nyári hűtését is biztosította. 1929-ben gyors tempóban kezdték meg a villa építését, október végén készen állt az acélváz, 1930 nyarán megvalósultak a belső munkálatok, és már az esztendő végén beköltözhetett a család.

Fotó: David Zidlicky

Bővebb információ (angolul): www.tugendhat.eu/en/

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)