Utazás háziállattal: álom vagy rémálom?

Az, hogy a kedvencek hogyan viselik az utazással együtt járó megpróbáltatásokat bizony teljes egészében egyedfüggő. Az utazgatás tulajdonképpen halmozott kihívás, hiszen magunkon is érezzük, pláne sok órányi autóban szorongás után, hogy bőven fizetünk áldozatot a célunk eléréséért. De míg saját magunknak meg tudjuk magyarázni mi-miért történik, addig kedvencünk értetlenül áll a történtek felett.

Melyek a leggyakoribb reakciók?

A teljes letargia bár első ránézésre nyugis reagálásnak tűnik, hiszen fizikai küzdelemről szó nincsen, ám ez a háziállat szempontjából roppantul mérgező lelki állapot.

A totális ellenkezésbe minden belefér: csípés, harapás, karmolás, az utastér lebontása és egyáltalán az egész méltatlan helyzet agresszióval történő lebombázása.

Szívszorító rettegés, amikor a bepisilés, a hirtelen jelentkező idegrendszeri rohamok sem ritkák. Ez a fajta félelem válasz azokra a kedvencekre a legjellemzőbb, akiknek a múltban már voltak rossz élményeik az utazással kapcsolatban. Ezek azok a bevésődött minták, amik nagy szeretettel, türelemmel is alig-alig írhatóak felül.

Végül gigantikus öröm, izgatottság, fel-alá járkálás, lihegésig fokozódó felhevültség - kutyák esetén. Nagyszerű persze, ha háziállatod nemcsak hogy elfogadja az utazás tényét, de majd kibújik a bőréből a hír hallatára, láttára. Ám ez a fajta nyughatatlanság, különösen vezetés közben roppantul idegesítővé válhat, ráadásul egy cseppet sem biztonságos.

Biztonsági öveket becsatolni?

A cicák vagy éppen madarak elhelyezése a megfelelő szállítóban nem jelenthet problémát. Ez a közeg, különösen, ha ki tudjuk rögzíteni, maximálisan kényelmes és amennyire csak lehet komfortos utazási körülményeket teremt.

A kutyusok elszállásolása a kocsiban, azonban kemény dió. Vannak olyan nagyméretű járgányok, melyekben konkrétan bármekkora nagyságú box elfér, ahova a négylábúak könnyedén bezárhatóak.

Ám, ha erre a paraméterek szűkössége miatt nincsen mód, akkor marad a biztonsági öves megoldás. Fent az ülésen fekve azért nincsen jó helyük a kedvenceknek, mert fékezésnél előre repülhetnek. Így érdemes beszerezni azt a kis eszközt, ami ráhúzható a biztonsági övre, és a végén egy kapocs segítségével a hámhoz rögzíthető. Nyakörvhöz semmiképpen se kössük ki kedvencünket, mert egy erőteljes mozdulatnál komoly sérüléseket is szerezhet.

A legfontosabb útitárs pedig, amit nem szabad otthon hagyni, ha háziállatoddal kerekedsz fel, az a szeretet és a türelem. E kettő együttesen csodákra képes!

Ha pedig úgy érzed, kissé össze vagy kutyulva, a szeretet és a türelem határvonalán evickélve, akkor nincs más dolgod, mint a kutyulva.hu !

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)