Retro buli a Parkban!

Szeptember 17-én a Budapest Park ad helyet 80’s DISCO házibulinak, ahol a hazai fellépők:DJ André, Szűcs Judit és Soltész Rezső mellett, ott lesz a Boney M, az Alphaville, először hazánkban a Dschinghis Khan, és az akkori idők szexbálványa Sabrina is. Négy óra retro buli a javából. Az 1980-as években a zene az imázsról szólt, és az MTV megjelenésével és népszerűségével a művészeket kísérő videók minden eddiginél fontosabbá váltak. Amikor a zenéről volt szó az évtized során, semmi sem volt alábecsülve, sem a hangzás, a divat vagy a jótékonyság.

Számos új műfaj is megjelent, köztük a Hip Hop, a New Wave és a Hair Metal, amelyek mindegyike hatással van a mai zenére. Többek közt a következő előadók uralták a slágerlistákat: Madonna, Cyndi Lauper, Prince, Michael Jackson, Janet Jackson, Whitney Houston, Lionel Richie, Cher, David Bowie, Bruce Springsteen, George Michael, Wham!, Billy Idol, Duran Duran, Alphaville, Bon Jovi vagy az Aerosmith.

A legendás MTV

Az 1980-as években vitathatatlanul a legfontosabb, a zenét befolyásoló esemény az MTV (Music Television) kábelhálózat létrehozása volt. Az MTV volt az első csatorna, amely kizárólag zenei videókat mutatott be, és 1981. augusztus 1-jén debütált. A csatornán lejátszott első klip a Buggles „Video Killed the Radio Star” c. dala volt, mivel a zene örökre megváltozik. és a hangsúly a zenéről és a szövegről a divatra és a színházra helyeződik át, legalábbis a popzene világában.

Régi popsztárok és új szólókarrierjük

A popzene egyik trendje az évtized során az volt, hogy az egykor egy csapat vagy duó tagjaként népszerű régebbi zenészek újra megjelentek szólókarrierjükben. Néhány példa Diana Ross, Cher, Lionel Richie, Tina Turner és Paul McCartney. Ezek a művészek már az 1960-as és 1970-es években is sikereket értek el. Az új zenei trendhez való alkalmazkodás után sikeres szólókarrierbe is kezdtek. Cher, Tina Turner és Diana Ross mind frissítették megjelenésüket, hogy lépést tarthassanak a divattal, Lionel Richie emlékezetes zenei videókat készített, és lelkes hangzását a popzene új stílusához igazította, Paul McCartney pedig együttműködött más sikeres zenészekkel, hogy releváns maradjon.

Jótékonysági zene

Mivel a nyolcvanas években sok popsztár túlzott és jómódúvá vált, meg akarták mutatni, hogy tudnak nagylelkűek lenni, és komoly célokat vállalni az ügyek felvállalásával. Sokuk számára az volt a legjobb módja ennek, ha jótékonysági koncerteket és felvételeket hoztak létre, vagy hozzájárultak azokhoz. Ezek nagyobbak és jobbak voltak, mint valaha az évtized során. Bob Geldof „Band Aid” többsztáros felvétele a „Do They Know It's Christmas?” és az azt követő „Live Aid” koncert a legemlékezetesebb és vitathatatlanul a legnagyobb e jótékonysági rendezvények közé tartozott. Az együttműködésben főleg brit művészek szerepeltek, ami hatással volt az amerikai megfelelőjére, a Michael Jackson és Lionel Richie által létrehozott USA for Africa-ra. Az USA for Africa felvette a We Are the World című jótékonysági dalt, és az 1986. május 25-i kezdeményezésük a „Hands Across America” nevet kapta, mindkettő célja, hogy pénzt gyűjtsön az afrikai országokban az éhínség, a szegénység és a hajléktalanság áldozatainak.

Mindezek mellett a disco mint műfaj virágzott és mind a mai napig meghatározóvá váltak a dalok, hiszen manapság nehéz elképzelni egy házibulit a retro dalok nélkül. Irány tehát szeptember 17.én a Budapest Park, hogy mindezt élőben éljük át!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)