Mesél a kastély? Gyulán nem csak Wellnessezni lehet - megnyílt az Almásy-kastély!

Azt gondolnánk, ismerjük a jelentős magyarországi történelmi helyeket? Nem tud olyan történeti-, kultúrtörténeti kiállítást, ahol több időt töltene el a gyermeke, mint Ön? A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont egyedülálló tárlata izgalmat, meglepetéseket és főleg rengeteg új információt ad mindenkinek. Sokan pihenni és wellnessezni mennek Gyulára. Idén március végétől viszont egyfajta plusz kikapcsolódási lehetőséget is kapunk.

A török hódoltság után a Békés vármegye nagyobb részét magában foglaló gyulai uradalmat Harruckern János György kapta meg III. Károly király adományaként. A Harruckern család jellemzően Bécsben élt, s a kor szokása szerint rendelkezett városi palotával, valamint a városon kívül nagy kertet és benne nyaralókastélyt is birtokolt. Ez utóbbit a kor egyik ismert építésze, Franz Anton Pilgram tervezte; a ma már nem álló épület alaprajzi kialakítása kísértetiesen hasonlít a gyulai kastély (akkori) elrendezésére. Valószínűleg Harruckern elégedett volt Bécs melletti kastélyával, így Gyulára nem készíttetett új terveket, a megszokott környezetet alakította ki távoli birtokán. A gyulai várral szemben álló kastély két évszázadon át élte a főúri rezidenciák életét; a Harruckernek után a Wenckheimek, majd az Almásyak birtokolták. A második világháborút követően – ahogy az összes hasonló épület – az Almásy-kastély is az enyészeté lett, hogy aztán traktorvezetők oktatóközpontjának, csecsemőotthonnak, de még a helyi kórház pszichiátriai osztályának is otthont adjon.

Az épület 20. században kezdődött egyedi története most tovább folytatódik. A gyulai Almásy-kastély mára minden tekintetben különbözik a hazai kastélyoktól. Az épületben helyet kapott tárlat ugyanis azt meséli el, amit eddig egyetlen kastély sem: mi történt a színfalak mögötti világban? Mi működtette a kastélyok hétköznapjait, kiknek volt köszönhető a pompa, hogy nézett ki a színfalak mögötti világ az arisztokrácia otthonaiban? Eddig Európa és hazánk jeles főúri épületeinek bejárásával sem kaphattunk még választ ezekre a kérdésekre. A történelem számára láthatatlan személyzet élete ez idáig ismeretlen volt. A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont mostantól erről mesél. Hazánkban egyedülálló módon, a 21. századi interaktív technika segítségével, izgalmasan és kreatívan mutatja be a korabeli mindennapokat, a személyzet tagjainak feladatait és még számos érdekességet.
Ezeken túl tematikus részek idézik fel az itt tett királylátogatásokat, a tíz, Gyulán lefegyverzett aradi vértanú emlékét és Albrecht Dürer gyulai kapcsolatait.

A tárlat különleges abban is, hogy a látogatók a hamarosan a kastélyba kerülő, tableten működő multimédiás vezetések közül maguk választhatják ki, milyen mélységű ismeretekre, milyen hosszú barangolásra vágynak. Egyedi módon készült a gyermekek érdeklődési körének és nyelvezetének megfelelően összeállított vezetés is. Az alkalmazást saját mobil készülékére minden vendég önállóan is letöltheti majd.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban a Hétköznapok és ünnepek egy alföldi kastélyban című állandó kiállítás mellett időszaki tárlatoknak kialakított tér, múzeum- és ajándékbolt, valamint kávézó is helyet kapott. Az épület családi és céges eseményeknek is minőségi és egyedi helyszíne lehet.

web: http://gyulaikastely.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/GyulaiAlmasykastely/

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)