A klasszikus zene nagyjai szívekbe vésték harmóniáikat!

A műfaj egykori tehetségei, zsenijei olyan hatalmas népszerűségnek örvendtek, mint napjainkban a rock sztárok vagy pop dívák. Anélkül, hogy utóbbi két stílust kritika érné, azért az kijelenthető, hogy a komolyzene tehetséget, hozzáértést, érzékeny szívet, harmóniákra fogékony lelket igényel. A zongora billentyűin játszva elegendő csak néhány milliméterrel eltéveszteni a célt, máris disszonáns hangjegyek kelnek életre, s ha az előadó nem áll összhangban azzal a darabbal, amit reprezentálni próbál, az azonnal érzékelhetővé válik, ha nem is mindig a hangok, de a lelki érzetek képében mindenképpen.

Tehát nem akármilyen hivatás a különböző hangversenyek megtervezése és előadása.
Hallás, zeneiség, és lelkiség kell hozzá, sőt. A beleélő készség sem nélkülözhető. Az évszázadokkal ezelőtt megszületett komolyzenei remekművek csak akkor reprodukálhatók a mai fülek számára is élvezhető módon, ha a zenészek nemcsak pengetik, fújják, húzzák, nyomják a kottákba rendeződő hangjegyek diktálta dallamokat, hanem meg és átélik azokat. Így avanzsálnak a hangversenyek művészi produkcióvá, látványossággá, már-már színművészi teljesítménnyé.

Bár manapság a csapból is a rádióban hallható slágerek folynak, azért nem lehet kijelenteni, hogy a komoly zenének bealkonyult. Igaz más tereken és helyeken kelnek életre a szimfóniák, ám ettől függetlenül a harmóniákra éhes közönségnek nem kell tápláló, füleket jóllakató, lelkeket felpezsdítő hang-elemózsia nélkül maradnia.

A komolyzene megpendíti a lélek húrjait!

Nem csoda, hogy erről a műfajról nem lehet érzelmek nélkül írni, hiszen minden egyes hang megrezdíti a szív húrjait, különböző érzeteket kiváltva. Ha ezek az érzelmek pozitívak, akkor a zene nemcsak élvezeti cikké, hanem gyógyírré avanzsálhat. S bár ez egy racionális nézetekkel nagyon nehezen megfogható téma, maga az eredmény, vagyis a pozitív csengésű muzsika hallatára, a szárnyaló lélek hatására egészségesebbé változó test ténye fizikailag, biológiailag, kutatók által vizsgált és bebizonyított tézis.

A zene tehát a fültől szívig, lélekig érő ajándék, mely akár gyógyírré átalakulva közvetlenül a fizikumra is hatást gyakorolhat.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)