Januári zenés est az Anima Musicae Kamarazenekarral és Mendelssohn zeneművekkel

A zenekedvelők számára nincs is jobb módja egy januári szombat esti kikapcsolódásnak, mint a klasszikus zene melankolikus és érzékeny dallamainak bűvöletében eltölteni néhány órát. A Nádor Terem, a város egyik legelőkelőbb koncertterme, 2024. január 13-án, szombaton 19:00 órától rendkívüli zenés estnek ad otthont.

A zenetörténet olyan gyöngyszemeket is rejt, melyek időtállóak, és napjainkban is inspiráló hatással bírnak. Mendelssohn művei éppen ilyenek. E kivételes zeneszerző szerzeményei nemcsak a romantikus korszak egy kiemelkedő pontját képviselik, de napjainkban is érvényes üzeneteket hordoznak.
Mendelssohn zenei innovációinak és intuitív zeneszerzői képességeinek köszönhetően művei ma is ugyanolyan frissnek és relevánsnak hatnak, mint amikor megszülettek. Koncertjein megmutatkozik a zene igazi ereje, amely képes összekötni generációkat, kultúrákat és nemzeteket.

A modern világban, ahol a zenei trendek változásai gyors egymásutánban követik egymást, Mendelssohn művei emlékeztetnek minket az érzelmek és gondolatok mélységére és időtlenségére.

A hangverseny első felében Felix Mendelssohn-Bartholdy két csodálatos darabját hallhatják: a h-moll 10. vonósszimfóniát, majd a fiatalkori művét, a d-moll hegedűversenyt. Az est szünete után pedig a nagyra értékelt op. 20-as Esz-dúr oktett csendül fel, mely garantáltan elvarázsolja a hallgatóságot.

A műsor hangversenymestere Oláh Vilmos lesz, akinek szenvedélye és hozzáértése igazán emlékezetessé teszi ezt az estét. Oláh Vilmos nemcsak Magyarország, de az egész világ zenei szcénájának kivételes tehetsége. Öt kontinensen, a klasszikus zenei központoktól az egzotikus és különleges helyszínekig – mint Kuba, Vietnam és Argentína – képviselte már a magyar kultúrát. Vilmos nemcsak mint szólista, hanem mint oktató és zenekari vezető is elismertséget szerzett magának. Vendégprofesszorként számos világhírű intézményben, például Pekingben, Havannában és Kalkuttában vezetett kurzusokat. Az elmúlt évtizedben a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának vezetőjeként is tevékenykedett, így folyamatosan gazdagítva és formálva a magyar zenei életet.

Mendelssohn nem pusztán a zene világának hagyott örökséget. Emlékezete arra is ösztönöz minket, hogy legyünk bátran nyitottak és készek új dolgok felfedezésére, miközben tiszteletben tartjuk és értékeljük a múltat.

Jegyinfo: https://www.jegy.hu/program/animato-3-olah-vilmos-mendelssohn-215-149791

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)