Ismerkedj meg Európa egyik legsokoldalúbb állatkertjével: vár a Nyíregyházi Állatpark!

A Nyíregyházi Állatpark – más néven: Sóstó Zoo – Európa egyik legsokoldalúbb állatkertje. A létesítményben hét egyedi térséget fedezhetünk fel, név szerint: Zöld Piramis (Ázsia és Indonézia élővilága), Ócenárium, Sarkvidék, Tarzan Ösvénye (Afrika élővilága), Viktória ház, Andok kalandok és Ausztrália várják a látogatókat. Mindezek mellett a Majomerdőben a makik között sétálhatunk, és részt vehetünk a lenyűgöző papagájbemutatón vagy a látványos fókashow-n is.

Több napos kirándulás a Föld körül a legek állatkertjében!

A Nyíregyházi Állatpark a várostól alig 5 km-re, a sóstói üdülőövezetben található, ahol strandfürdő, falumúzeum és egy parkerdő is gondoskodik a zavartalan szórakozásról. Érdekesség, hogy az ország leglátogatottabb turisztikai látványosságába évente csaknem 500 000 vendég érkezik, még határainkon túlról is. Ebben a 30 hektáros, nyugodt és varázslatos környezetben 5000 állat él. Ahhoz, hogy minden fajt alaposan megnézhessünk, egy teljes nap szükséges; de akár több napot is rászánhatunk erre a különleges kalandra, hiszen ha szeretnénk, itt is megszállhatunk a három egzotikus hotel (Hotel Pangea, Hotel Dzsungel vagy Ózoon Hotel) egyikében.

Az állatkert küldetése, hogy megmutassa az ide érkezőknek, milyen jellegzetes és sokszínű az állatvilág. Sok állatnak ez a hely az utolsó menedéke, ahol nemzetközi összefogás keretében próbálják a kihalás szélére sodródott fajokat megmenteni és szaporítani. A Nyíregyházi Állatpark az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének tagjaként 70 fajmegmentési, tenyésztési programban vesz részt; többek között nagy sikerrel szaporodik itt az afrikai elefánt, a kihalás szélére sodródott bali seregély, vagy a szibériai tigris. A park a ritka és veszélyeztetett fajok mellett a kert gyűjteményével egyedülálló feltételeket kínál a tanulni vágyóknak is, hisz nemcsak a hazai állatvilágot, hanem valamennyi földrész állatvilágát bemutatja. A nyári zoo-suli táborban közel 800 gyermek nézhet be a kulisszák mögé, míg a fogyatékkal élők részére speciális foglalkozásokat tartanak.

A park különlegessége: a vörös óriáskenguru

Hazánkban csak itt található meg a vörös óriáskenguru: állományuk évről évre növekszik, az elmúlt évben pedig mindhárom ivarérett nősténynek született utóda, sőt a fejletlenül világra jött kölykök születéséről egy darabig az állatpark szakemberei sem tudtak. A vörös óriáskenguru a világ legnagyobb ma élő erszényes állata. Tápláléka általában igen alacsony tápértékű fűfélékből áll, de cserjék leveleit is boldogan habzsolja. Ausztrália népszerű kenguruja akár száz egyedből álló csoportokban is élhet, és akár óránkénti 50 kilométeres gyorsasággal is képes ugrálni.

Ócenárium – Fedezzük fel a tengerek csodálatos világát!

A terület 500 000 literes akváriuma, a nem mindennapi üvegfolyosó és számos látványakvárium teszi elérhetővé a látogatók számára a lélegzetelállító víz alatti világot.

Majomerdő – „riszálod úgy is, úgy is, vagy sétáljunk is?”

A hangulatos programok mellett – mint a fókashow vagy a papagájbemutató – a legnagyobb figyelem a makierdő felé irányul, ahol szó szerint testközelből nézhetjük az aranyos kis majmokat. Értékeinkre azonban érdemes vigyázni, mert mint a gyerekek, a madagaszkári makik is szeretnek apró dolgokat lopkodni!

Állati show

Nyáron egy látványos zenés tréning keretében élvezhetjük a kaliforniai oroszlánfókák ügyességi játékát. A műsor alatt az állatok folyamatosan figyelnek gondozóikra, akik vezényszavakkal és kézjelekkel vezetik őket. A fókákkal úgynevezett pozitív megerősítéssel dolgoznak az oktatók, haldarabokkal jutalmazzák őket egy-egy jól sikerült gyakorlat után. A fókalelátó a bemutató előtt 20 perccel várja az érdeklődőket.
Aki pedig a madarak szintén látványos attrakciójára kíváncsi, annak érdemes ellátogatni a papagájbemutatóra. 2016-ban Morgó, az egyik arapapagáj itt jósolta meg a foci-EB győztesét.

Pihenjünk az állatok között!

Európa legnagyobb állatparkjában még a pihenésre is van lehetőségünk. A kimerítő kirándulás után egy bőséges ebéd fogyasztható a Bambusz étteremben. Ha pedig úgy döntünk, hogy még maradunk az állatok között, akkor három helyi szálláshely közül is választhatunk.
A két csillagos Hotel Dzsungel (az ország első állatkerti szállodája), a három csillagos Ózoon Hotel, valamint a négy csillagos Hotel Pangea – a dínóhotel – egyedülálló módon azoknak a vendégeknek biztosít relaxálást, akik szeretnek napestig állatkertben bóklászni, hallani a pávák rikoltozását vagy a fókák sajátos, ugató hangját. Az Ózoon Hotel ugyan a város szélén, a Sóstói-erdőben található, ugyanakkor csak egy buszmegállónyira a Sóstó Zoo-tól.

Jegyünket célszerű online megvenni, mert így kedvezményt is kapunk. A park 9-től 18 óráig tart nyitva, de érdemes korán kezdeni a látogatást, hiszen bő egy nap kell a bejárásra!

Bővebb infó: https://www.sostozoo.hu/

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)