Földünk világa különleges nézőpontokból

A Föld bolygó, ha kívülről tekintenénk rá érdekes világ képében kacsintana vissza ránk. Mennyi különleges érték rejtőzik a felszín felett, s a föld méhében. Az, azonban jó kérdés, hogy mi ebből mennyit veszünk észre? Béka perspektívából szemlélve a körülöttünk élő, pulzáló dolgokat nem láthatjuk meg azok valódi szépségükben. Egész egyszerűen azért, mert túlságosan közel vagyunk hozzájuk. Ez kicsit olyan, mint amikor egy fotót nagyítóval próbálunk szemügyre venni.

Ahogy az ókuláré a képhez közelít, annak csak egy kis részét emeli ki, ám azt ezerszeresen felnagyítva.
Így aztán azt, ami eredetileg szivárvány színekben pompázó tájkép, mi csupán egy barna vagy fekete pacának látjuk, ha a lencse épp a talaj egy szegletét emelte ki. Ahogy mozgatjuk tovább a nagyítót úgy mosódnak el a foltok, s mindig csak aprócska mozaikok bontakoznak ki. Ha letesszük a masinériát és hátrébb lépünk kettőt, akkor leesett állal tapasztalhatjuk, hogy milyen gyönyörűséges az a kerek egész, aminek mi csupán egy-egy mini momentumát érzékelhettük, azt is torzan felnagyított módon.

Kicsit így élünk a Föld bolygón Benne vagyunk a mindennapi robotban, forgatjuk a mókuskereket, s olykor nem tapasztalunk mást csak lehangoló szürkeséget. De mi van a madártávlattal?

A madártávlat rámutat a lényegre!

A madarak röptükben összefolyó tájak színpompás kavalkádját látják, ami mégis részleteiben kibontható, megfigyelhető. A szabadság nézőpontja ez, ahol egységet alkotnak a részelemek, s ahol ráközelítve egy-egy “foltra” kiteljesedhet a valódi kép. Erre képes a kellő távolságból szemlélés csodája.

Ez nemcsak vizuális értelemben értendő, sőt. A mindennapi problémákat is érdemes úgy górcső alá venni, hogy hátrálunk minimum két lépést, hiszen pusztán így alkothatunk elfogulatlan véleményt.

Az érdekes világ bennünk és körülöttünk él!

Ha hajlandóak vagyunk a madarak röptéhez hasonlóan szabadon szemlélni mindazt, ami körülöttünk él és ragyog, akkor végre teljes pompájában felfedezhetjük az érdekes világot. Az persze szintén jó kérdés, hogy mitől is válik érdekessé?

Az érzelmektől, és a tapasztalatoktól. Nem véletlen, hogy a Földet bejáró fényképek, melyek egy-egy felejthetetlen pillanatot rögzítenek, könnyeket váltanak ki a szemlélőkből. Mert hirtelen átéljük és átérezzük mindazt, amit a kép láttatni enged. Katasztrófák, tragédiák, a szeretet ereje, a különbségeket áthidaló nyitottság varázsa stb.

Milliónyi érzelem-árnyalat, ami elhomályosíthatja a látásunkat, megajándékozva minket azzal a tudattal, hogy valóban érdekes világban élünk, ahol az értékeket nem nagyítóval kell keresnünk, mert bennünk és körülöttünk léteznek.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)