Elkészült a Rózsakert utolsó üteme Siófokon!

Átadták Siófok megújult Rózsakertjét és parkját, ahol 6000 rózsa illatozik, a parton pedig egyedülálló vízalagúttal bővített szökőkút várja a látogatókat. A Rózsakert Siófok északi kapujává vált. A felújítás 2021-ben kezdődött, és 2024 májusában fejeződött be. A park a helyiek és a turisták kedvelt helye. A siófoki Hajóállomás mellett fekvő Rózsakert és az onnan induló parti sétány a helyi lakosok és a Siófokra látogató vendégek által is igen kedvelt parkja a városnak, amit egész évben több ezren keresnek fel. A ma is látható Rózsakertet az 1930-as évek elején alakították ki. A Rózsakert egész évben nyitva tart, a belépés ingyenes.

A felújítás kezdeteként a parti sétány 2021. évben a nyári szezonra megújult, melynek keretében elkészült a térkőlapokkal burkolt sétányrész, mely a Rózsakertet a Porecs térrel köti össze. A projekt I. ütemében a sétány felújítására a város közel bruttó 94 millió Forint összeget fordított.

A II - III. ütem során 2021-22-ben a park rózsalugasos része megújult, aminek keretében egy korabeli rózsakert került kialakításra modern stílusban. A Rózsaligetben a régi pergolát felújították és további új, modern rózsafuttató pergolák is elhelyezésre kerültek. A kivitelezés során a kertben új gyepszőnyeget helyeztek el, és zöld növényekkel, rezisztens fajtájú rózsákkal, egynyári virágokkal egészítették ki a zöld felületeket. A parkban közel 11.000 db növényt ültettek, melyek közül 6.000 tő rózsa található, közülük 70 féle rózsafajtában lehet gyönyörködni és a park további különlegessége a 6 db mocsárciprus fa. A kertben automata öntözőrendszer gondoskodik a növények megfelelő vízfelvételéről, új, modern közvilágítást, új utcabútorokat és hulladéktárolókat kapott a liget.

A díszkert és a parti sétány ékessége a kb. 500 m2-es központi szökőkúttér, mely 3-féle módon nyújt páratlan esztétikai élményt. A középső, kör alakú, fúvókákkal ellátott részben változó magasságú vízsugarak futnak körben, a kör alakú rész mellet kétoldalt pedig 14 db alacsonyabb vízsugár a gyerekeknek számára biztosít szórakozást. A szökőkút egyedisége a 12 méter hosszan, íves formában futó vízsugár, mely a Balatonba lövelli a vizet alagutat formázva, így séta közben egy vízi alagútban érezhetjük magunkat. A szökőkutat fény- és hangjáték teszi még különlegesebbé.

A megújult Rózsakertben található Varga Tamás szobrászművész által készített szobor is, mely méltó emléket állít Siófok Város Díszpolgárának, Varga Imrének, a művész édesapját ábrázoló köztéri bronzszobor alkotással a padon mellette helyet foglaló Sió tündér kompozícióval.

A parkba modern tervezésű új térbútorok, pihenőpadok („okos” padok, áramvételi lehetőséggel) és hulladékgyűjtő edények kerültek. A 2 nagyobb méretű helyszínen az automata motoros napvitorla árnyékot biztosít a pihenni vágyóknak.

A park teljes és komplex kertészeti felújításon esett át. Minimális favágás mellett jelentős fásítás történt (38 lombhullató + 9 fenyő), a hiányzó cserjeszint teljes visszapótlásával (615 m2), jelentős egynyári virágágyás kialakítással (52 m2). A park színvonalának fenntartását a 3 db új fúrt kútról üzemeltethető automata locsolórendszer is biztosítja.

A zöldfelületekre a Balaton közelsége miatt a magas vízállással borított talajt bíró fák kerültek ültetésre figyelembe véve a megmaradó növényeket. Így pótlásra került a tornyos tölgy, enyves éger, újonnan ültetésre került az oszlopos mocsári tölgy és az Isztria hangulatát idéző platánok. Siófok helyileg védett fekete fenyője és az előző ütemben ültetett mocsárciprus adja a magaslombú fenyőállományt az oszlopos örökzöldek mellett.

A cserjeállomány növényzetének fajtaválasztása változatos minden évszakban díszítő értéket mutató a tavaszi liliomfától, a nyári orgonáig, hortenziáig és az őszi kék színű kékszakállig.

A Rózsakert és a hozzá tartozó közösségi park Siófok új büszkesége. A nemrég befejezett felújításnak köszönhetően a park modern, kellemes környezetben várja a városlakókat és a Balaton szerelmeseit.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)