Egy óriási eper, egy magasles és egy hinta: a legeredetibb buszmegállók a világban

Aki rendszeresen utazik busszal tudja, milyen a buszmegállóban álldogálva körbe-körbe nézegetni, valami érdekeset vagy szórakoztatót keresve. Mindegy, hogy egy kisvárosra vagy egy nagy metropoliszra gondolunk, a buszmegállók mindenhol inkább funkcionális építmények, mintsem látványosságok. Akadnak kivételek: a FlixBus különleges buszmegállókat gyűjtött össze a világból, ahol az utasok érdekességeket találnak és élménnyé tehetik a várakozás perceit.

Várakozás gyümölcsökben: egy eper és egy narancs a japán Konagai városában
Konagai városában 14 színes, gyümölcs formájú buszmegálló található, amiket eredetileg egy utazás témájú oszakai kiállításra terveztek 1990-ben. A rendezvény olyan sikeres volt, hogy más városok is lemásolták az ötletet és megszervezték a saját kiállításukat. A gyümölcs formájú buszmegállók elhelyezésének célja az volt, hogy sok-sok embert csábítsanak az Ariake-tenger partján fekvő Konagai-ba. Azóta egy eper, egy dinnye, egy narancs és egy paradicsom számos utazót vonzott a város főutcájára. Az epret Hamupipőke hintója ihlette.

Dőlj hátra és lazíts: egy montreáli buszmegálló hintákkal
Montreálban helyi tervezők csapata egy interaktív utcai installációt hozott létre közvetlenül egy buszmegálló mellett. A zenélő hinták kihelyezésének célja, hogy varázslatot csepegtessenek a mindennapi életbe és új megvilágításba helyezzék az együttműködés lehetőségét. A hinták egy dallamot játszanak, ha a rajtuk ülők nem egymástól függetlenül, hanem egy ritmusban mozognak. Mindegyik hinta más hangot aktivál, így a hinták közösen az együttműködésnek köszönhetően létrejövő zenét játsszák. A buszmegállóban várakozók átadhatják magukat a hangok játékának, vagy akár fel is pattanhatnak az egyik hintára.

Buszmegállók a design szerelmeseinek: Charles és Ray Eames buszmegállói
Különleges design nem csak a nappaliban: az Eames székek világszerte ismertek és kedveltek. Akik szeretik az organikus formákat és a Vitra letisztult stílusát értékelni fogják a buszra való várakozással töltött időt Dél-Badenben Weil am Rhein buszmegállójában. A Vitra campus, illetve Ötlingen borfalu közelében lévő megálló polírozott acélból készült. Az itt várakozó emberek stílusos üldögéléssel tölthetik az időt a jellegzetes formájú Vitra drót székeken. Azoknak, akik valaha arra járnak erősen ajánlott a Vitra campus meglátogatása is. Saját állításuk szerint „a formatervezés és építészet autentikus gyártóhelye és kísérleti területe”. A Vitra Design Múzeum szintén itt található.

Minden évben új mottó: Unst buszmegálló
A skóciai Shetland szigetek egyik legészakibb és egyúttal legtávolabbi szigetén, Unston található az egyik legkülönlegesebb buszmegálló az A968-as úton, Baltasoundban. Ez egy közel sem átlagos várakozóhely, hiszen minden évben másképp néz ki. A sziget lakói díszítik fel egy kiválasztott téma mentén. A csúcs talán a 2012-es év volt, amikor Erzsébet királynő és Fülöp herceg gyémántlakodalma előtt tisztelegve díszítették fel a megállót. 2018 óta az űrutazás a fő téma.

Westerm film: Pioneertown Stage Stop
A kaliforniai sivatag közepén Pioneertown öreg western kisvárosában van egy kis faházikó, ami buszmegállóként szolgál a sivatag közepén. Az utazók itt úgy érezhetik, mintha buszuk a múltba, vagy egy westernfilm közepébe szállította volna őket, ahol Winnetou a következő sarkon felbukkanhat. A várost 1946-ban hollywoodi befektetők egy csoportja építette, köztük volt Roy Rogers és Gene Autry is. A cél az volt, hogy forgatásokhoz használják és turistákat vonzzanak vele. Az 1940-es 1950-es években több mint 50 film és sorozat forgott itt.

Magasles: buszmegálló Bergenzerwaldban
A bergenzerwaldi Krumbach buszmegállója valódi építészet csoda. A BUS:STOP projekt részeként hét nemzetközi építész, így például az orosz Alexander Brodsky, a japán Sou Fujimoto, és a Pitzker-díj nyertes Wand Shu mindegyike tervezett egy-egy megállót a Bergenzerwald Landbus részére. A projektet annak alkalmából indították, hogy Krumbach részt vett az e5 európai mobilitási programban. A cél az, hogy a kezdeményezés támogassa a régió gazdaságát és turizmusát. Alexander Brodsky koncepciója kifejezetten kreatív terv, egy fa magaslesre emlékeztet.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)