Az egykori NDK interaktív történelme: DDR múzeum Berlinben

A DDR Múzeum gyakorlati történelmi tapasztalatokat kínál a látogatóknak, segítve az embereknek megérteni, milyen volt az élet a keletnémet uralom alatt. Az interaktív kiállításon beülhetünk a legendás Trabi volánja mögé, vagy kipróbálhatunk egy 1970-es évekbeli keletnémet nappalit, és meghallgathatjuk, hogyan kémkedett az állam hétköznapi keletnémetek milliói után. Ez a múzeum egyedülálló tanulási élményt is nyújt, és arra ösztönzi a látogatókat, hogy érintsék meg a kiállított tárgyakat, kommunikáljanak egymással és kérdéseket tegyenek fel. Nem véletlen, hogy ez Berlin egyik legnépszerűbb múzeuma: korosztálytól függetlenül bárki felfedezheti benne a kedvére való szórakozást.

Berlin meghatározó múltja

Alig néhány évtizede, hogy a helyiek a megosztott város valóságában éltek. A berlini fal a hidegháború meghatározó szimbóluma, a történelem szerelmesei pedig rengeteg más emlékeztetőt is találnak Berlin lenyűgöző múltjáról. A város fő múzeumai az emberi történelem minden korszakát lefedik a legkorábbi időktől a hidegháborús időszakig, miközben a város számos világszínvonalú művészeti galériával is büszkélkedhet. Az informatív, szórakoztató és központi fekvésű NDK Múzeum remek hely egy berlini múltidézéshez.

Az NDK múzeum nem egy klasszikus múzeum, hanem inkább egy különleges élménytár – itt egy látogatás olyan, mintha visszamennénk az időben, hogy szemtanúi legyünk az életnek a hétköznapi berlini lakosok szemével. A múzeumban rajzokat és szekrényeket találhatnak a látogatók, amelyek kinyitva mindennapi keletnémet műtárgyakat, betűket és képeket tárnak elénk. Kihagyhatatlan a keletnémet államra jellemzően újjáépített lakás – olyan, mintha nemrég költöztek volna el a lakók.
Nézzünk be az eredeti „Carat” nappali szekrénybe, vagy próbáljuk ki az élethű konyhai berendezéseket, illetve tekintsünk meg néhány percnyi műsort és propagandát az egykori keletnémet tévében.

„Go, Trabi, Go!”

A létesítményben sétálva mindenképp érdemes továbbmenni a népszerű Trabant autókiállításhoz és megismerni a „keleti blokk” ikonikus járművét. Szálljunk fel a fedélzetre, és utazzunk vissza Kelet-Berlin utcáira a mindennapi jeleneteket bemutató filmekkel és egy NDK lakótelepen megtett virtuális túrával.

Fedezzük fel a múzeumot egyénileg vagy csoportosan, ismerjük meg a Szocialista Unió Pártját, és vegyünk részt a figyelemfelkeltő kiállításokon, sőt még egy NDK-s választáson is szavazhatunk, ha úgy tartja kedvünk. A közel kétórás túra végén a korábbi berlini fal rekonstruált változatát is megtekinthetjük.

Bővebb infó és jegyvásárlás (német vagy angol nyelven): https://tickets.ddr-museum.de/#/tickets?lang=de

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)