A 65 éves Dortmundi állatkert

A Dortmundi állatkert 1958-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, jelenleg 173 féle fajnak 1600 állatnak ad otthont, amelyek felének Dél-Amerika a természetes élőhelye. Az állatkert tematikája az úgynevezett „Geozoo-elv” alapján került kialakításra, amelynek értelmében a világ ugyanabból a részéből származó fajait az állatkert azonos részén tartják. A különleges létesítmény tömegközlekedéssel metróval az U 49-es vonalon érhető el.

A Dortmundi Állatkert látnivalói

A dortmundi városnézés során, főleg a családos látogatók egyik népszerű programja lehet az állatkert felkeresése. A hatalmas ősfás parkban lévő terület függetlenül az időjárástól izgalmas programokat kínál.

A legnépszerűbb állatok egyike a nagy hangyászölyv, amely 2 méteres hosszával a hangyászsün család legnagyobbika.

A szumátrai orángután az egyetlen nagymajom Ázsiában, amely az élőhelyét tekintve csak fán él. A többi majomfajjal ellentétben, amelyek Afrikában őshonosak nem falkában él, hanem egyedül.

Az angolai zsiráf, amely a zsiráfok egyik ritka alfaja, az állatkertben összehangolt tenyésztési program között tartják. A bikák között igen szigorú a hierarchia, általában 15 fős csoportokban élnek.

A fehér orrszarvú növényevő állat az állatkert nyolcszögletű orrszarvú házában élnek. A látogatók az állatokat egy kilátóplatformon keresztül tekinthetők meg, és egy száraz vizesárok nyújt a lakókra zavartalan kilátást.

Az andoki kondorkeselyű nagyon üldözött faj, nagyon hosszú életűek jellemzően igen alacsony szaporodási ráta következtében.

A tapírfélék a lófélék és orrszarvúak családjába tartozik a csikófarkú tapír a népszerű állatok egyike a kaliforniai oroszlánfóka mellett.

A jegyirodában kapunk ingyenes térképet, de a kedvencek megtalálásában számos tábla és nagy térkép is segítséget adhat. Aztán mi magunk döntjük el, hogy melyik részt nézzük meg.

A létesítmény részei:

- Dél-Amerika élővilága
- Afrikai szafari
- Dzsungel expedíció
- Patás állatok
- Ragadozók
- Vízben és víz körül élő állatok
- Házi és haszonállatok

Az Amazonas ház érdekessége az anakonda bébik, amelyek korábban még sosem születtek az állatkertben. Az anakondák nem tojást tojnak, hanem - miután a peték 6-8 hónapig növekednek az anyaméhben - a kicsiket elevenen hozzák világra. A kis kígyók súlya nagyobbrészt 78 és 225 g között van, mivel az anyák nem gondoskodnak az utódokról a születésük után, ezért az állatkert gondozói nevelik fel a bébiket.

Bővebb infó (német nyelven): https://www.dortmund.de/de/freizeit_und_kultur/zoo_dortmund/start_zoo/in...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)