60 éves a Pécsi Balett!

A jubileumi évet valamilyen formában, de mindenképpen megünneplik, mert emelkedett pillanatokra most különösen nagy szüksége van mindenkinek. 1961. január 3-án tartotta első bemutató előadását a Pécsi Balett BALETTEST 1961 címmel a Pécsi Nemzeti Színházban. Eck Imre három koreográfiájával mutatkozott be akkor a társulat: Az iszonyat balladája Szokolay Sándor zeneművére, a Változatok egy találkozásra Vujicsics Tihamér, a Concerto a szivárvány színeire Hidas Frigyes muzsikájára készült.

A jelenlegi társulat szeretettel és tisztelettel ápolja az elmúlt 6 évtized hagyatékát, szívükben őrzik az egykori tagok, alkotók, közreműködők, valamint az elhunytak emlékét. A járványhelyzet viszontagságaival dacolva, folyamatosan újraterveznek, hogy a Pécsi Balett nevéhez méltó módon ünnepeljék meg e korszakalkotó együttes születésének évfordulóját és az elmúlt 60 év sikereit, történelmüket. Magyarország tánctörténetének mérföldköve volt a Pécsi Balett megalakulása. A tánc a pillanat művészete, ezért különösen nagy boldogság, hogy immár 60 éve prosperál hazánk első modern balett együttese. Tánctörténeti érdekesség Uhrik Teodóra pályája, aki alapító tagként, jelenleg ügyvezetőként - mint egy szimbolikus híd - összeköti a múltat a jelennel.

2021 tavaszára a Nemzeti Kulturális Alap és az EMMI támogatásával számos programmal készül a Pécsi Balett. Jelenleg is elérhető minden hétvégén egy előadásuk az online térben a „Pécsi Balett szombatON” programsorozat keretében. Februárban indul egyedülálló kezdeményezésük ugyancsak az online térben: „Pécsi Balett MINI” címmel a legkisebbeket tanítják a balett alapjaira a társulat szólistái. Az egyelőre 12 részes sorozatot a társulat YouTube-csatornájáról lehet majd elérni ingyenesen.

Régóta készülnek a jubileumi évre, melynek legnagyobb esemény mindig a gála. A Pécsi Nemzeti Színház új vezetése számára evidencia a Pécsi Balettel való szoros, partneri együttműködés, így nem volt kérdés, hogy a jubileumi gálaest helyszíne anyaszínházuk nagyszínpada lesz. A márciusra tervezett esten mutatják be az együttes ikonikus előadását, Az iszonyat balladáját, azonban most először teljesen új koncepcióval, Zachár Lóránd koreográfiájával, Vincze Balázs rendezésében. Az est második részében vetítik le először a Több mint balett című filmet, melyet a Pécsi Balettről készített a 60. jubileumra a Filming in Pécs csapata. A helyzetre való tekintettel online, ingyenesen teszik elérhetővé az estet, melynek részleteiről honlapjukon és a közösségi médiában adnak hírt. Az egykori tagok számára létrehoztak egy Facebook csoportot, mely az élő találkozás hiányát hivatott kárpótolni. Ide várják az egykori táncosok, művészek, alkotók jelentkezését, közös emlékezésre és további kapcsolattartásra. Pécsi művészek bevonásával készül egy jubileumi kiadvány, melyhez a fotók már elkészültek.

A fővárosban is ünnepelnek majd tavasszal. A tervek szerint a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a Müpa szervezésében valósul meg a Vasarely-etűdök című nagyszabású bemutató. Vincze Balázs az önálló Pécsi Balett alapító igazgatója, jelenlegi művészeti vezető meghatározó alkotója a társulat elmúlt másfél évtizedének, a Vasarely-etűdöket ő álmodja majd színpadra rendező-koreográfusként, Riederauer Richárd eredeti zenéjére.

Érdemes tehát követni a társulatot a közösségi médiában, hogy időben értesülhessünk az ünnepi év eseményeiről.

Fotó: Fabinyi Annamária és archív.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)