Út egy szebb jövő felé?

Magyar cím: 
Álmodjunk együtt
Írta: 
Ferenc pápa

Az Álmodjunk együtt – amelyet Austen Ivereigh szerzővel írt - egyedi, kivételes mű, amelynek üzenetét Ferenc pápa ebben a formában akarta eljuttatni minden egyes olvasójához. Eddig pápa még nem engedte az olvasóit ennyire közel magához. Az egyházfő köntörfalazás nélkül értékeli a világunkat markában tartó gonoszság formáit: a kapitalista tőkefelhalmozás, a szociális védőháló finanszírozásának csökkentése, a női egyenjogúság sárba tiprása, a felelőtlen környezetpusztítás stb.

Tanításából megtudhatjuk, miként és hogyan igyekezzünk korlátozni a nagyvállalatok és a politikusok túlhatalmát, hogyan tegyünk a környezetvédelemért, és milyen eszközökkel emelhessük ki embertársainkat a szegénységből. Ezek a tanítások onnan erednek, hogy Ferenc pápa a COVID okozta válság során szakértőkkel ült össze, hogy meghallgassa őket. Ferenc pápa életében eddig három „COVID-pillanatot” élt meg: tüdőproblémák, amelyek 21 évesen veszélyeztették az életét; tanulmányai miatt 1986-ban pedig Németországba költözött; és amikor az 1990-es évek elején majdnem két évre elküldték Cordobába, Argentínába.

A pápa ösztönző és kivitelezhető tervet kínál az egész emberiség számára a jobb világ felépítéséhez azáltal, hogy a szegényeket és a bolygót helyezi az új gondolkodás középpontjába. Ehhez a tervhez nemcsak szent forrásokra támaszkodik, hanem neves tudósok, közgazdászok, aktivisták és más gondolkodók legfrissebb eredményeire is. Ahelyett, hogy egyszerűen recepteket ajánlana fel, megmutatja, hogy a hétköznapi emberek, - az ellentétek ellenére is -, előre nem látható lehetőségeket fedezhetnek fel. Láthatjuk tehát, hogy ezek az „álmok”, ha közösen akarjuk, megvalósíthatók!

Ferenc pápa

Jorge Mario Bergoglio Buenos Airesben született 1936. december 17-én, a felmenői olasz emigránsok voltak. 1969-ben szentelték pappá a Jézus Társasága szerzetesrendben (a jezsuitáknál), és 1992-ben lett püspök. 1998-ban Buenos Aires érsekévé választották, 2001-ben pedig bíborossá. 2013 márciusában jelentették be, hogy Róma püspöke lett, majd a katolikus egyház 266. pápája.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)