Tom Clancy öröksége

Egy kínai tudós nyomtalan eltűnése, rejtélyes hangok a Jeges-tenger jégtakarója alól, és egy lehetséges áruló az amerikai hírszerzésben – ezek a kihívások várnak Jack Ryan elnökre, Tom Clancy #1 New York Times bestsellersorozatának legújabb kötetében, melyet Marc Cameron írt, miután Tom Clancy 2013-ban elhunyt. A Sárkány árnyéka 2020-ban jelent meg először az Egyesült Államokban.

Egy jégtörő hajón dolgozó szonárspecialista különös hangokat észlel a Jeges-tenger mélyéről. Bár nem sikerül egyértelműen azonosítania a zajokat, meggyőződése, hogy emberi hangokat hallott. Eközben a kínai Állambiztonsági Minisztérium ügynökei egy másik problémával küzdenek, Liu Wangshu, a zseniális tudós eltűnése miatt, aki tengeri hadi technológiai ismereteivel könnyen rivális hatalmak kezébe kerülhet.

Liu felkutatása minden hírszerzőszolgálat számára vonzó célpont lenne, de egy újabb veszély is fenyeget: egy magas rangú kínai kém, aki a Földmérő álnevet viseli, sikeresen beépült az amerikai titkosszolgálatba. Jack Ryan elnök csak egyetlen megoldást lát: John Clarkot és a Campus csapatát Kínába küldi, hogy megtalálják a professzor egykori diákját, aki talán tudja, hol rejtőzik egykori mentora. Ez egy veszélyes küldetés, de ahol John Clark intézkedik, ott Jack Ryan bátran játszik a legmagasabb tétekben.

Marc Cameron nagyszerű munkát végez azáltal, hogy élénk képet fest a helyszínekről, bármennyire idegenek és távoliak is ezek. Az olvasó szinte maga is az események részesévé válik. Úgy tűnik, Tom Clancy könyvei soha nem okoznak csalódást, még akkor sem, ha mások írják őket. A politikai éghajlat változásával párhuzamosan a témák relevánsak a modern világ számára. A nyelvezet és az erőszak, ami a legtöbb valósághű kémthrillerben jelen van, itt is elvárható.

A szerzőről

A texasi születésű Marc Cameron nyugalmazott amerikai marsallhelyettes, aki közel harminc évet töltött a bűnüldözésben. Megbízásai Alaszkától Manhattanig, Kanadától Mexikóig vitték. A jujitsu másodfokú fekete övese, gyakran tanít védekező taktikákat más rendvédelmi szerveknek és civil csoportoknak. Az író Alaszkában él feleségével, és szívesen száguldozik kedvenc motorkerékpárján.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)