A Szürke Ember jó, ugyanakkor még jobb gyilkos

Csak úgy ismerjük: a Szürke Ember. A fedett műveletek világában legendás státusszal bír, ugyanis mindig csendben, sokszor a lehetetlent végrehajtva végzi el egyik munkáját a másik után, majd válik teljesen köddé. A célpontjainak nincs esélyük menekülni előle. Amikor Gentryt elárulja a saját kormánya és korábbi munkatársai, akkor minden a feje tetejére áll. Az ő szemükben a Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így el kell tüntetni. A szerző első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált.

A Közel-Keleten és egész Európán átívelő élet-halál harc veszi kezdetét, melynek során Gentrynek bizonyítania kell, hogy nem veszti el hidegvérét akkor sem, ha a megélhetése helyett ezúttal az életben maradásért kell ölnie.

A regény nagyon zárt narratívával rendelkezik, amely biztosítja, hogy az összes fő történetszálat az utolsó oldal lezárja. Az intenzív erőszakos és erőteljes harci jelenetek gyönyörűen vannak megírva, és az olvasó jól érzékeli a karakterek interakcióit ellenségeivel. Greaney-vel az író nagyon jól kihasználja a több karakter perspektíváját, hogy ezzel is kiemelje az akciójelenetek lenyűgöző és brutális jellegét is.

A szerzőt sokan Tom Clancy szellemi örökösének tartják, akivel több Jack Ryan-regényt írtak közösen, majd Clancy halála után egyedül folytatta ezt a sorozatot. Nem véletlen, ha olyan érzésünk van lesz, mintha egy Jack Ryan regény olvasnánk, illetve hasonlít a Bourne-sztorihoz is.

A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel járó filmje: a rendezői székben a Russo-fivérek ülnek, míg a főszerepekben Ryan Gosling, Chris Evans, Ana de Armas és Billy Bob Thornton remekelnek.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)