Szomorú valóság – szórakoztatóan

Magyar cím: 
Karaktergyilkosság – Lejáratás a gúnynévtől az álhírig
Írta: 
Bőhm Kornél

Komoly és szikár témát választott új könyve témájául a szerző, kríziskommunikációs tanácsadó, amikor a magyar közéletre annyira jellemző karaktergyilkosságok nyomába eredt. Az olvasmányos, laikusoknak is kifejezetten ajánlható kötet legfontosabb üzenete, hogy a lejáratás, a kicsinálás egyáltalán nem új jelenség, éppenséggel egyidős az emberi társadalmak kialakulásával. A szerző számtalan példát hoz a történelemből, akár több ezer évre visszanyúlóan is ahhoz, hogy bizonyítsa, egy olyan kommunikációs eszközről van szó, ami nem csupán a modernkori politikai küzdelmek sajátja.

És ha már a politikát említjük, rögtön tegyük is hozzá, a könyv másik fontos figyelmeztetését, mely szerint a karaktergyilkosságok korántsem a közélet sajátja. A lejáratási akciók körülöttünk vannak a sportban, a munkahelyeken, a tudományos és a kulturális életben, még a magánéletben, családi környezetben is. Bőhm könyve a teljesség igényével veszi végig a karaktergyilkosságok különböző típusait, témaválasztásait, eszközeit, de megismerhetjük a műfaj működési mechanizmusát, mindezt szórakoztató, egyszerre könnyed és könnyen befogadható stílusban.

De a téma szikárságán is sokat old, hogy a kríziskommunikációs szakértő megoldási javaslatokat is megoszt az olvasókkal, sor kerül a lehetséges védekezési eszközök megtárgyalására, és, ha már minden kötél szakad, kézzelfogható, lépésről lépésre haladó sorvezetőt is olvashatunk az újraépítés lehetőségeiről. A könyv tehát nélkülözhetetlen!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)