Rényi Ádám újabb felnőttmeséi

Írta: 
Rényi Ádám

Az Osztálytalálkozó c. kötet után Rényi Ádám újabb felnőttnovellákkal örvendeztet meg minket. A szerző a meghökkentés mestere, de még meglepetéseiben sem kiszámítható. A bezzeggyerek történetei egy kicsit tovább merészkednek ennél, jóval mélyebbre hatolnak a sztorikban felvonuló sorsok, karakterek ábrázolásában, a könnyed műfaj mellett felbukkannak itt drámaibb hangvételű írások, mindamellett, hogy tömör novellákról van szó.

Egy biztos nincs olyan történet – 30 novella, 200 oldalon – ebben a könyvben, ami ne késztetné olvasóját gondolkodásra.

”Milyen ember veteti le a hozzá bekopogtató halállal a cipőjét, és kínálja meg kávéval-süteménnyel? Mi lesz a sorsa a mesés afrikai örökségnek? Hová lehet utazni a Märklin-vasúttal? Mi a legjobb módja annak, hogy az állandóan eltűnő, a munkával csak hitegető mesterember végre befejezze a lakásfelújítást? Milyen titkos élete lehet egy nagyvilági dámának? Hogyan reagál az idegtépően körülményes bürokrácia egy bombabejelentésre? Mi a csuda az a kurzusművészeti kurzus, a politikai nézet szerinti társkereső, és hogyan kerülhet valaki szingligettóba, ha nem hajlandó gyereket vállalni, és ezért kitelepítik?” Rényi Ádám kötetében az összes kérdésre valamilyen módon választ kapunk. A szerző mindent kimond helyettünk, megtörve hétköznapi elhallgatásaink hazug csendjét. Teszi mindezt rengeteg humorral, egy kis iróniával, és természetesen nagyon sok érzelemmel.

A szerző különlegessége nemcsak abban rejlik, hogy a hétköznapi ember esendőségét írja meg rengeteg humorral, hanem abban is, hogy az elesett karakterét vagy szereplőjét mondataival azonnal felemeli. A jól megszokott humor mellett most ez a novellagyűjtemény jóval mélyebb és érzelmesebb lett, a történetekben pedig sokan kicsit magukra ismerhetnek.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)