Nem szeretne eltévedni? Akkor ezt el kell olvasnia!

Magyar cím: 
Tájékozódási kézikönyv
Írta: 
Nagy Róbert

Iránytű? Térkép? GPS? Tereptárgyak? Óra és fák árnyéka? Sarkcsillag? Belegondoltunk már valaha, mi mindent vetünk be a hagyományos módszerektől egészen a legkorszerűbb technikákig azért, hogy ne tévedjünk el? De vajon mit jelentenek pontosan az olyan sokat használt szavak, mint a „tájékozódás”, a „navigáció” vagy a „helymeghatározás”, és mi is a különbség ezek között? Hogyan működik az iránytű? Mit tud egy lencsés tájoló vagy egy szextáns?

A 20. században mind a távközlés, mind az informatika hatalmas fejlődésen ment keresztül. E két szakterülettel együtt a tájékozódás, a navigáció és a helymeghatározás is sokat fejlődött, ennek köszönhetően pedig egyszerűbbé és biztonságosabbá vált a gyalogos, a közúti, a vasúti, a légi és a vízi közlekedés, továbbá a mai kor emberének közbiztonsága is megnőtt. Szinte úgy tűnik: ma már bárhová eljuthatunk, mindenhol kiismerjük magunkat, és sehol nem tévedünk el. De mi történik, ha útközben lemerül a GPS akkuja, vagy csak elfelejtjük magunkkal vinni?...

Ez az izgalmas és korszerű kiadvány egyszerre segít felzárkózni a legújabb technikákhoz, és ismertet meg a tájékozódás történetével, beleértve a leghagyományosabb, ám napjainkban is teljességgel használható módszereket. Mindenekelőtt az alapismereteket írja le, majd bemutatja az olvasónak a tájékozódáshoz szükséges hagyományos módszereket és eszközöket, továbbá áttekinti a távközlési és informatikai tájékozódási metódusokat, különös hangsúlyt fektetve a GPS használatára és működésére, illetve az ehhez kapcsolódó lehetőségekre és infrastruktúrára. Vizsgálja a térinformatikát, a digitális térképészetet, a kapcsolódó programokat és az online alkalmazásokat. Szót ejt a földi mobil és a műholdas távközlésről és áttekinti azon tájékozódási módszereket is, melyek nem használnak távközlési vagy informatikai eszközt. Ugyanis az előbbi eszközök működéséhez tápellátás szükséges, ami azonban nem minden körülmények közt adott, például ha eltévedtünk, az elem vagy akkumulátor idővel lemerül, esetleg ezen eszközök működésének hatósugarán kívülre kerülünk. E könyv segítségével tehát egy ismeretlen területen kóválygó ember távközlési, informatikai eszköz nélkül is meg fogja a találni a megfelelő irányt, rálel a hazafelé vezető útra – és így az olvasó talán nyugodtabb szívvel engedi majd el túrázni induló gyerekét is (miután őt is megismertette a könyvben ismertetett praktikákkal). Nagy Róbert eme hasznos könyve részletesen tárgyalja továbbá az iránytű és tájoló működését, valamint a történelem során oly sokat használt csillagászati tájékozódási módszereket is. Ez utóbbiak a mai világban már szimulálhatók programok segítségével, ezért a könyv olvasói informatikai segítséggel tanulhatják meg ezeket.

A szerző nevéhez egyébként olyan izgalmas társtémákat feldolgozó korábbi kötetek fűződnek, mint az Amatőr csillagászat számítógépen és okostelefonon vagy a Google Earth a gyakorlatban. Az olvasó bizonnyal nem téved, ha azt gondolja: ez a könyv valóban segíteni fog abban, hogy többé ne tévedjen el!

Értékelés: Nincs Átlag: 4.7 (3 szavazat)