Mi vár a Darkneten, és miért (ne) csatlakozz rá?

Magyar cím: 
DarkNet – avagy az internet sötét oldala
Írta: 
Nagy Róbert

A könyv célja egyfelől az ismeretterjesztés, másrészt, hogy beteljesítse az emberek szokatlan, rendkívüli, izgalmas és titokzatos iránti vágyát. Emellett ahhoz is szeretné hozzásegíteni az olvasókat, hogy ahelyett, hogy maguk merészkednének e veszélyes területekre, és fogyasztanának online bűnügyi tartalmakat, inkább a kötetből ismerjék meg, milyen típusú bűncselekményeknek, videóknak és veszélyes fájloknak ad otthont ez a világ.

A Darknet olyan szerverek és egyenrangú számítógépek összessége, melyek csak speciális, titkosítást alkalmazó webböngésző segítségével érhetők el, így a rendszer egyúttal az anonim internetezés lehetőségét is magában foglalja. Radikális technológia, mert egyaránt alkalmazható jó és rossz cél érdekében. Segítségével ki lehet játszani diktatúrákat, leleplezni a korrupciót, névtelenül megnevezni a bűnelkövetőket, de ugyanakkor sajnos használható bűncselekményekkel összefüggő fájlok tárolására is, mely illegális tartalmak engedély nélkül kerülnek fel a DarknNet- szerverekre. A sötét oldalra tett kirándulás mellett napjaink egyik legfontosabb és talán legnépszerűbb helyszíne, a közösségi média is említésre kerül ebben a hasznos kötetben, és azt is megtudhatjuk belőle, hogyan célszerű anonim módon, úgynevezett „netes lábnyomok” nélkül böngészni a világhálón. A kötet mindemellett a kriptovaluták kérdéskörét is körbejárja, és betekintést enged az oknyomozó újságírás működésébe.

Figyelembe véve, hogy a sötét hálót általában tiltott célokra használják, nem véletlen, hogy a hétköznapi emberek többségének eszébe sem jut csatlakozni a Darknetre. Mivel azonban a digitális pénznemek (mint a Bitcoin) használata egyre gyakoribbá válnak a pénzügyi világban, mind valószínűbb, hogy a sötét háló előbb-utóbb a mindennapi életünk része lesz. Fontos szem előtt tartani, hogy bármennyire is általánossá válik a sötét háló a közeljövőben, a bűnözőknek mindig lesz lehetőségük kijátszani a rendszert, a névtelenségünk pedig nem biztosít számunkra védelmet. Amire mindenképp oda kell figyelni, az az, hogy mindig védjük az adatainkat, és kétes emailcím-listát sose vásároljunk nem megbízható forrásból.

A Darknet a jelenkor egy csúcsfejlesztése. Ismerete hozzátartozik az informatikai tudáshoz, azonban használata mindenkinek egyéni felelőssége. Ökölszabályként megfogalmazható a kötet alapján: ha saját magunknak vagy valaki másnak a segítségére tudunk lenni a használatával, akkor megfontolhatjuk a belépést, de akkor is csak óvatosan! Minden más esetben pedig – magunk és mások érdekében is – jobb, ha tartózkodunk tőle.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)