A magyar televíziózás legendái

Vitray Tamás legendássá vált tonettszéke a beszélgetős műsoraiból, vagy Rózsa György pohár vizére a Kapcsoltamból ugye sokan emlékszünk? Radnai Péter hiányt pótló műsort készített a Spektrumon és a népszerű videómegosztó oldalon. A könyvben ezeket olvashatjuk és a hozzájuk tartozó fontosabb magyarázatokat színes képekkel illusztrálva, közel 300 oldalon. Szó lesz többek közt még Egri János ,,villamosszékéről" az Elmebajnokságból, Dévényi Tibor pontos labdáiról a Három kívánságból, Vágó István kis cetlijeiről a Van benne valamiből és a bemondókról, a ma már eltűnt szakma képviselőiről.

A beszélgetések koncepciója az volt, hogy a legendás Szabadság tér 17. körül autózva minden interjú elején elmondta a kötet szerzője, hogy nem nosztalgiázni szeretett volna, hanem inkább bemutatja azokat a közkedvelt véleményformálókat (mai szóval influenszerek), akik még az internet, a Google és a Facebook előtt jelentették a világot a televíziónézőknek. Az interjúk így leírva sokkal jobban közelebb hozzák a nagy neveket hozzánk, és jobban érthető, hogy milyen volt a magyar televíziózás a 60-as, 70-es és 80-as években és a rendszerváltás után.

A történetmesélés az emberiség legősibb szórakozási eszköze és a világ legnépszerűbb véleményformálói mesélik a leglenyűgözőbb történeteket. Megtanulunk történeteket mesélni az életünkről másoknak és magunknak, és ezek a történetek formálják identitásunkat. Imádjuk hallgatni mások történeteit, mert ezek a történetek végig vezetnek minket az életen és forgatókönyvként szolgálnak. A közösségi média befolyásolóiba vetett bizalom és a hitelesség fenntartja az olvasók érdeklődését és elkötelezettségét.

A könyvben szereplőktől szerettük volna ellesni a divatot, majmolni a frizurát és a beszédfordulatokat. Ők voltak a mai influenszerek elődei, hiszen hatást gyakoroltak egy egész ország ízlésére, véleményére és gondolkodásmódjára a hazai televíziózás hőskorában. Az interjúkat figyelve körvonalazódik a Kádár-korszak utolsó két évtizede, a rendszerváltás és az azt követő zűrzavaros korszak, a magyar televíziózás története, hullámvölgyei vagy épp legendás műsorai és momentumai.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)