Különleges könyv a Gazdagokról, pénz-siker-csillogás

Magyar cím: 
John Kampfner: Gazdagok – A pénz, a siker és a hatalom 2000 éves története

Ez a 616 (!) oldalas kötet az afrikai királyok és spanyol hódítók legendás gazdagságától a mai olajsejkek, internetcézárok és oligarchák mesés vagyonáig, 2000 év "gazdagjainak" hiteles portréját tárja olvasója elé. A világ gazdasági és politikai életét szinte mindig a szupergazdagok egy maroknyi csoportja uralja. Hogy miképpen gazdagodtak meg teljesen érdektelenné válik, mihelyst följutottak a csúcsra.

A Gazdagok – A pénz, a siker és a hatalom 2000 éves története c. könyv egy különös gazdasági és történelmi tabló is egyben. A birtokolni kívánt javak persze változtak az idők során, a rabszolgák, ágyasok, aranykincsek és kastélyok helyére immár a magánrepülőgépek, nyaralószigetek és futballklubok léptek. A felsőbb körökbe vágyó milliárdosok ugyanakkor gyakran éltek filantróp gesztusokkal, szívesen támogatták a művészeteket és a kultúrát, hogy ezzel rangot szerezzenek és növeljék társadalmi népszerűségüket.

Gates, Buffett és a Facebook-alapító Zuckerberg 2010-ben aláírta az Adományozási Ígéretet, amely arra kötelezi őket, hogy vagyonuk felét jótékony célra fordítsák. 2014 elején a világ 122 leggazdagabb embere csatlakozott a kezdeményezéshez. Ezek szerint korunk szupergazdagjai tanultak a régebbi korok híres milliomosai által elkövetett hibákból?
Ki-ki döntse el, mire a könyv végére ér.

A szerző:

John Kampfner az Egyesült Királyság egyik legnevesebb történész szakírója, tévés személyiség és kommentátor. Gyakran szólal meg a politikai ügyeket, a nemzetközi helyzetet, a polgári szabadságjogokat és a művészeteket érintő kérdésekben. 2005-től 2008-ig a New Statesman főszerkesztője volt, s harmincéves csúcsra futtatta föl a folyóirat példányszámát. Rendszeresen publikál egyebek közt a The Times, a Guardian, a Telegraph és a Financial Times oldalain. A BBC díjnyertes dokumentumműsor-készítője. Korábbi művei közül külön említést érdemel a Freedom for Sale és a nagy sikerű Blair’s Wars. Kampfner Londonban él.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)