Fontos a védekezés! Ez a könyv megmutatja, hogyan szállhat szembe a hackerekkel

Magyar cím: 
Kezdő hackerek kézikönyve avagy informatikai támadások és kivédésük
Írta: 
Fehér Krisztián

Ez a hiánypótló és izgalmas kézikönyv egyszerre két irányból közelít a napjainkban igen aktuális témához, a hackeléshez: elrettentésképpen a lehetőségeket mutatja meg, okulásként pedig a védekezési módokat.Fehér Krisztián letehetetlen kézikönyve olyan titkokról rántja le a leplet, mint például hogy miként lehet feltörni egy jelszót vagy egy webhelyet, és hogyan lehet lehallgatni bárki kommunikációját egy nyílt wifi-hálózaton keresztül.

Ezek a műveletek a hétköznapok embere számára ördöngösségnek tűnhetnek, de ez a valóságban korántsincs így, épp ezért igen fontos megtanulni, hogyan védekezhetünk az ilyen támadások ellen. Szerencsére a könyvből azt is megtudhatjuk, hogy a védekezés sem bonyolult, csupán egy kis odafigyelésre van szükség.

Hallott már a sütimérgezésről? Hát a mézesbödönről, a zombihálózatról vagy a zsarolóprogramokról? Ha eddig ezekről a dolgokról csak a nagymama konyhája jutott az eszébe, akkor ideje változtatni. A kézikönyv elolvasása megdöbbentő adatokkal szolgál arra nézve, hányféleképpen támadhatóak a különböző adathordozóinkon tárolt adataink. Szerencsére a szerző célja nem a pánikkeltés, a figyelemfelhíváson túl arra is koncentrál, hogy megtanítsa az olvasónak a védekezés lehetőségeit is. Ahhoz ugyanis, hogy valakiből hacker váljon, rengeteg tanulásra és kitartásra van szükség. Profi hackerré nem válik senki sem pár könyv elolvasása által, viszont a kezdeti, legérdekesebb lépéseket ez a könyv megmutatja. Ennek érdekében ismerteti, mit jelentenek az információbiztonsági szakkifejezések, számba veszi, mely eszközünket honnan és hogyan érhet támadás, mindezeken keresztül pedig bepillanthatunk a hackerek boszorkánykonyhájába, és arra is fény derül, mekkora kockázatot jelent az emberi tényező (social engineering). Ezen túl olyan elsőre egzotikusnak tűnő témákba is bevezetést nyújt, mint a különféle hackeléshez használható programok és azok kezelése, a billentyűzetnaplózási lehetőségek vagy a hálózatok és weboldalak támadása és feltörése. Ugyanakkor választ kaphatunk belőle olyan égető hétköznapi kérdéseinkre, mint például hogy milyen kockázatokkal jár a bankok online felületeinek vagy kártyáinak használata, és mit tehetünk ezek kivédésére, vagy hogyan tárolhatjuk legbiztonságosabban különféle adatainkat.

A szerző – akinek az eddigiekben már számos informatikai témájú kézikönyve látott napvilágot – leszögezi, hogy ennek a könyvnek nem célja, hogy illegális tevékenységre buzdítsa olvasóit. A különféle hackertevékenységek részletezésével elsősorban azt kívánja elérni, hogy az olvasó észbe kapjon: mekkora és miféle veszélyek leselkednek rá, miközben éppen gyanútlanul szörfözik a hálón, tölti fel adatait a felhőbe vagy bonyolítja online vásárlásait. Végső soron a Kezdő hackerek kézikönyve a támadási és védekezési lehetőségek bemutatásával a biztonságosabb számítógép-használatra igyekszik ösztönözni olvasóit.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (2 szavazat)