Egy kedves ember nem hivatalos életrajza

Magyar cím: 
Tom Hanks szerint a világ
Írta: 
Gavin Edwards

Nem tipikus életrajzot olvashatunk, ez a könyv Hanks fiatalságáról, kapcsolatairól, filmjeiről és érdeklődéséről áll össze. Könnyű olvasmány, amely valószínűleg leginkább a színész és filmjei rajongóinak fog tetszeni. Megismerhetjük többek között Hanks távolról sem csodás gyermekkorát, problémás első házasságát, karrierjének nehézségeit és sikereit, valamint sokak által csodált és irigyelt boldogságát élete szerelmével, Rita Wilsonnal.

A szerző elkalauzolja az olvasót Hanks életének kulisszái közé és mögé, részben a színész segítségével, aki saját maga is beszámol több mint 60 év történéseiről, szomorú és boldog eseményeiről, szenvedélyeiről és hobbijairól, munkájáról és magánéletéről, életfilozófiáiról és jótanácsairól. Hanks életének számos fontos és kevésbé fontos szereplője is említést kap a könyvben – Steven Spielbergtől kezdve egészen addig a New York-i taxisofőrig, aki először nem vette fel Hankset, majd mégis, végül meghívást kapott a színész Broadway-premierjére. Robert Sikoryak fantáziadús képes illusztrációi pedig frappáns összefoglalói az egyes szakaszoknak.

A kötet nem Hanks és életének mélyreható tanulmányozása, hanem életének alkalmi és szórakoztató portréja és egy kedves fickó képe rajzolódik ki a lapokon keresztül. Sajnos jelenleg a kedvességnek igencsak rossz híre van a világban. Kultúránk a legnagyobb simliseket és gúnyolódókat "díjazza". Az, hogy az ember elgondolkodik a szenvedélyesen optimista és egyedülállóan sikeres Tom Hanks életén, eseménydús pályáján és rögeszméin, nem feltétlenül mutatja meg számára a irányadó utat. Viszont előrevetíti, hogy a kedvesség nagyszerű cél is lehet a jövőben.

Nem egy egyszerű életrajz, nincsenek bulváros epizódok, de élvezetes. Kár, hogy nem egy interjúkötet született, amely igazán ütős lett volna, nem beszélve a világsztár sajátos humoráról. Hány Tom Hanks filmet láttál, és mi volt a kedvenced? Az enyém az Apollo 13, amely szintén szerepel a legjobb 5 filmem között. További filmjei, szubjektív szempontok alapján: a Phillips kapitány, a Kémek hídja, Ryan megmentése, Big és Charlie Wilson háborúja. Leginkább Tom Hanks humorát és kedvességét szeretjük és ez így van jól!

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 szavazat)