A Coppola-sztori csak filmrajongóknak!

Sam Wasson írása ugyanolyan lendületes, mint Coppola művészete. A nem kifejezetten életrajzi könyv beszélgetések, visszaemlékezések és interjúk mozaikjaiból épül fel, melyek révén nemcsak a főszereplőről, hanem többek között George Lucasról, Martin Scorseséről és Steven Spielbergről is sokat megtudhatunk. Az amerikai filmkészítés közel hatvan évébe nyerhetünk bepillantást. Filmrajingóknak letehetetlen olvasmány!

Coppola egy öntörvényű kívülálló, aki számos jelölés és elismerés mellett több alkalommal is elnyerte az Oscar-díjat, a Golden Globe-ot és az Arany Pálmát. A Keresztapa, az Apokalipszis most és a Drakula rendezője, aki pályafutása kezdetén saját filmstúdiót hozott létre, hogy teljesen függetlenül dolgozhasson, és senki, még Hollywood se avatkozhasson bele a munkájába. Mindig a saját útját járta, még ha ez nemcsak sikereket, hanem kudarcokat is jelentett. Coppola mindent felemésztő szenvedélye gyakran megviselte nemcsak a színészeket és filmes kollégákat, hanem családtagjait is – amikor forog a kamera, semmi más nem létezett számára.

A szerző könyvében egy különleges utat választott, kihasználva a Coppola archívumához való példátlan hozzáférését és az általa készített több száz interjút. Ezek segítségével epizodikus formában meséli el Coppola életét és karrierjét. Az „Út a Paradicsomba” központi vonala a Zoetrope története, amely Coppola szakmai életének minden hullámvölgyében és csúcspontján keresztül bővül és zsugorodik. A Zoetrope néha csak egy egyszerű gyártóműhely Coppola saját filmjei számára, máskor pedig egy inkubátor a feltörekvő filmeseknek, egy valódi független stúdió hollywoodi háttérrel, vagy egy hippi stílusú művészeti kollektíva.

Ma, 84 évesen, Coppola még mindig bátran kockáztat művészete érdekében. Nemrég eladta pincészetét, és saját pénzéből 100 millió dollárt fektetett be egy filmbe, a Megalopoliszba, amelynek forgatókönyvét 40 (!) évvel ezelőtt kezdte írni. A könyv végén Wasson csatlakozik Coppolához a film forgatásán, néhány mérföldre Atlantától, és figyeli, ahogy a sztárok, Adam Driver és Nathalie Emmanuel, éppen az első csókjukat osztják meg egy jelenetben. Wasson könyve nem a klasszikus értelemben vett életrajz, hanem egy elég hosszú utazás Coppola világába, amely minden filmrajongó számára kihagyhatatlan olvasmány.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)