Billy Elliot magyarul

Magyar cím: 
Melvin Burgess: Billy Elliot

A Billy Elliot filmes és színpadi sikere végigsöpört az egész világon. A 2000-ben bemutatott filmet több kategóriában jelölték Oscar-díjra, majd 2005-ben Elton John zenéjével musicalként állították színpadra a történetet. A londoni West End után következett Amerika és Ausztrália, 2016 nyarán pedig Budapest a soros. Végre magyarul is olvasható a fiatal és tehetséges fiú története!

Billy vagyok, Billy Elliot. Tizenegyéves vagyok, és amióta apa meg a bátyám folyton sztrájkőrségbe jár, mindig nekem kell vigyázni a lökött Nagyira. Mert az anyukám meghalt. Apa folyton azt mondja, muszáj bokszedzésre járnom, mert ő is bokszolt, meg az apja is bokszolt. De én utálok bunyózni. A zongorán szeretek klimpírozni, mint a Mama, és a múltkor edzés után beálltam a balettos lányok közé táncolni.
Hát az... az igazi csoda volt!
1984-ben járunk, Észak-Angliában, a nagy bányászsztrájk idején. Az özvegy Jackie Elliot nagyobbik fiával együtt vesz részt a sztrájkban. A helyzet napról napra feszültebb, érik az összecsapás a rendőrökkel. Hideg van, fogytán a tüzelő, fogytán a pénz. A kisebbik fiú, Billy még gyerek, szereti a zenét, és néha vidáman táncra perdül idős, szenilis nagyijával. Az apja által erőltetett boksztól idegenkedő fiú váratlanul felszínre törő vágyálmából óriási botrány kerekedik a maradi városkában. Billy mégis szembeszáll apjával és bátyjával, mert táncolni szeretne a legjobban a világon. Ha kellően elszánt, eljuthat akár Londonba is, ahol kinyílna előtte a világ...

Burgess művében megismerjük több fontos karakter gondolatait is. Információt kapunk Billy halott anyukájáról, arról, hogyan emlékszik a kisfiú rá, megtudjuk, mit érez Michael, miért nehéz Billy bátyjának. Mindezzel kitágul a történet ­horizontja, érthetőbbé és jól átélhetővé válnak az események. A regény nem csupán Billyről mesél, hanem arról is, milyen férfivá érni egy tradicionális társadalomban akkor, ha az ember eltér a többségtől. Bár a Billy Elliot olyan történetet mesél el, amit – ha láttuk a filmet – ismerünk, a könyv mindenképp ad annyi pluszt, ami miatt érdemes elolvasni. Aki pedig még nem találkozott a filmmel, annak ez a regény tökéletesen megteremti az 1980-as évek Angliájának hangulatát, megmutatja, milyen hatalmas küzdelemmel jár, hogy Billy kitörjön ebből a közegből.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)