Barbara - Náray Tamás epikus családregénye

Náray Tamás trilógiája (eddig két kötet jelent meg) egy lenyűgöző, kalandokban gazdag utazásra hívja az olvasóját. Ebben a történetben olyan eseményekbe kapunk betekintést, melyek visszarepítenek minket a 20. század megrázó történelmi pillanataiba. A sorok között az élet kihívásairól, az emberi lélek működéséről és a kapcsolatok bonyolultságáról szóló mély gondolatok elevenednek meg.

Az első kötetben megismerkedtünk a gyönyörű Barbarával, aki most már kamaszkorát messze maga mögött hagyva, ragyogó jövő elé néz. Ebben az időszakban találkozik egy rendkívül megnyerő fiatalemberrel, aki belesimul az életébe szeretetteljes közegként. Ám a sors még tartogat számukra és a családjuknak is megpróbáltatásokat, melyekkel szembe kell nézniük.

Ez a rendkívül gazdag és sokszínű családregény egy fájdalmas múlt eseményeit eleveníti fel, melyben egy lengyel–osztrák család sorsának alakulását követhetjük végig. A háború, a bosszúvágy és az emberi kegyetlenség témája, melyet a regény száz évvel ezelőtti eseményei mesélnek el, ma is ugyanolyan aktuális.

A történet során számos veszteség, fájdalmas esemény és haláleset között új kapcsolatok születnek, miközben a feszültség állandóan jelen van. A regény kiemeli a sors, a végzet és az emberi döntések súlyát, kérdőjelezve meg, hogy az egyén mennyire tudja irányítani és befolyásolni saját életét, és mennyire van kiszolgáltatva a sors kegyetlen véletlenszerűségeinek.

A jóakarat, segítőkészség és a családi kötelék ereje gyakran felülmúlja a háború okozta kegyetlenségeket, reményt és hitet adva arra, hogy van esély a változásra és az újrakezdésre. Ez a különlegesen szövött, érzelmes és lebilincselő történelmi regény magával ragadja az olvasót, egyfajta kalandba invitál, ahol a mélybe húz és aztán ismét a felszínre emel.

Náray Tamás fordulatos és lendületes családregénye egyszerre mutat be lenyűgöző képet a viharos huszadik századról és lelkünk mély és sokszínű összetettségéről. Mindemellett rávilágít arra, hogy a véletlen találkozások milyen kiszámíthatatlanul formálhatják az életünk szövetét.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)