Az egyedülálló Izland

Izland története egy százhuszad évvel ezelőtti időszakban kezdődött, amikor egy kiábrándult viking kapitány és haszontalan navigátora zátonyra futott az Atlanti-óceán északi részén. Innen kezdve a sziget nem csupán a sarkvidéki madarak fészkelőhelye volt, hanem egy olyan nemzet otthona lett, amely csendesen, de kulcsfontosságú módon formálta az általunk ismert világot. Ez a könyv egy történelmi körúton vezeti az olvasókat, bemutatva, hogy Izland milyen meghatározó szerepet játszott olyan eseményekben, mint a francia forradalom, Izrael állam megalapítása vagy a női egyenjogúság eléréséért vívott harc.

Izland a kicsi de sokoldalú ország

Nem Kolumbusz, hanem az izlandiak fedezték fel először Amerikát, ám túlságosan szerények voltak ahhoz, hogy büszkélkedjenek ezzel. Ha nem lett volna Izland, az ember talán sosem lépett volna a Holdra, és Tolkien soha nem alkotta volna meg A Gyűrűk Urát. Ez a szerény nép újra és újra a történelmi események élén találta magát, alakítva ezzel az általunk ismert világot.

Izland történetét most egy új, egyedülálló perspektívából ismerhetjük meg, mélyen elmerülve a híres és névtelen izlandi személyiségek történetében. Az új fejezetek nemcsak a legfrissebb kutatások eredményeit ölelik fel, hanem az eddig figyelmen kívül hagyott narratívákat is belevonják. A történelem izgalmasan bontakozik ki, kezdve egy 1200 évvel ezelőtti eseménnyel: a frusztrált viking kapitány letelepedésével, aki tehetségtelen navigátorának köszönhetően az Északi-Atlanti-óceán közepén sodródott partra. Ettől a ponttól kezdve Izland már nem a sarki csér költőhelye volt, hanem egy új világ kialakulásának színtere. A telepesekből kibontakozó nemzetben diplomaták, muzsikusok, tengerészek és harcosok egyaránt megtalálhatók, és velük együtt hatalmas felelősség is nehezedett. Ezek a csendes hősök, csendben, de örökre megváltoztatták a Földünk arculatát.

A szerző könyvében részletesen kifejti, hogyan játszott egy izlandi vulkán szerepet az éghajlatváltozás kiváltásában a 18. század végén, ami valószínűleg hozzájárult a francia forradalomhoz, és így a modern köztársaság kialakulásához. A kötet emellett egy érdekfeszítő történettel szolgál arról, hogy Izland milyen meghatározó szerepet játszott az Egyesült Államok űrkutatásában. Egill rávilágít a különleges kötelékre is, amely kialakult a kis sziget és Izrael között. Az ENSZ-nagykövetként tevékenykedő izlandi vezette azt a bizottságot, amely benyújtotta az új izraeli állam megalapítására vonatkozó határozati javaslatot.

Mivel az izlandiak időnként rendkívül egocentrikusnak bizonyulnak, a könyv hatása a világra is fontos kérdés. Egill szerényen megjegyzi: „Meglepő módon még a kiadót is váratlanul érte az érdeklődés.” Bevallja, hogy nem számított arra, hogy ez az apró sziget és annak hosszú története bárkit is érdekelhet.

A lebilincselő kötet hatására érdemes felfedezni Izland varázslatos szigetét, ahol a tűzhányók ölelkeznek a gleccserekkel, és a sötét éjszakákat színpompás északi fények világítják meg. Izland nem egy hely, hanem egy misztikus kaland, ahol az elvarázsolt tavak, vízesések és kék lagúnák példái a lenyűgöző történelemnek és a modern kultúrának.

A New York Times és a Wall Street Journal is cikkezett a könyvről, és jelenleg ez az Amazonon elérhető legnépszerűbb skandináv történelemmel foglalkozó kötet.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)