Amit nem árt tudnunk a Word-ről - nemcsak informatikusoknak!

Megjelenési év: 
2015

Előfordult már, hogy gondja akadt egy Word dokumentumban a fejléc vagy a lábléc beállításával? Vagy sokakhoz hasonlóan a kedves olvasónak is a tabulátorok jelentik a mindennapos idegeskedés egyik jelentős forrását? Szívesen venné, ha felhívnák figyelmét a szövegszerkesztés leggyakoribb hibáira és problémáira? Netán még csak az első lépéseknél tart? Bártfai Barnabás frissen megjelent Word a gyakorlatban c. könyve igazi hiánypótló kötet, amely mindazoknak hasznos lehet, akik a Word szövegszerkesztőt használják, és a mindennapos alkalmazás során felmerülő feladatok megoldásához keresnek szakszerű, ugyanakkor használható segítséget.

Az olvasó gyakorlati feladatok megoldása során, lépésről lépésre sajátíthatja el mindazt a tudást, amelynek segítségével a Word mesterszintű felhasználójává válhat. Függetlenül attól, hogy egy adott adott feladatot számos módon megoldhatunk, a könyv felépítése pofonegyszerű, és gyakorlatias szemlélet áll mögötte: a legalapvetőbb kérdésektől (például: betűméret, nyomtatás, margók) az egészen bonyolult feladatokig (mint a stílusok, űrlapok, vagy éppen a nagyobb dokumentumokkal kapcsolatos tennivalók) haladva példákkal és a megoldás módjának pontos, lépésről lépésre történő leírásával vezeti be olvasóit ennek a hasznos szoftvernek – pontosabban annak 2007, 2010 és 2013 verzióinak – a rejtelmeibe. A „gyakoroltatva tanítás” módszerét követve gyakorlati tapasztalatok elsajátítására invitálja az olvasót, így a tudás mintegy észrevétlenül épül be, és válik a későbbiekben jól kamatoztatható készséggé.

A fentieken túl a könyv számos hasznos tanácsot, javaslatot és ötletet is tartalmaz (így például a kötet vége felé a különféle kiadványok és iratok készítéséhez találunk egy csokornyi praktikus tanácsot), amelyek hozzájárulnak, hogy a Word programot a gyakorlatban minél hatékonyabban alkalmazhassuk. Bártfai Barnabás kötetének igen nagy előnye a hasonló kiadványokhoz képest, hogy – élvezetes, közérthető stílusa és praktikus felépítése mellett – valóban mindenkihez szól: a teljesen kezdők és a rutinosabb felhasználók egyaránt haszonnal forgathatják az okosan megszerkesztett kötet lapjait.

Bártfai Barnabás 1992 óta foglalkozik szakkönyvírással, az azóta eltelt időben több mint 70 könyve jelent meg. Köteteit a könnyen érthetőség, logikus szerkezet, praktikus használhatóság és a gördülékeny, néhol humoros stílus jellemzi.

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 szavazat)