25 ötletes tanmese az IT-biztonság témakörében

Magyar cím: 
Modern átverések:
Írta: 
Fekete Imre

Annak ellenére, hogy napjainkban az IT-biztonság témaköre egyre felkapottabb, a felhasználók mégsem elég tájékozottak a rájuk leselkedő veszélyek tekintetében. Ezt felismerve készült el Fekete Imre Modern átverések: avagy IT biztonság a hétköznapokban c. hasznos kézikönyve, mely 25 különböző tanmesét tartalmaz az adatbiztonság és az internetes visszaélések témakörében.

A történetek szereplői és a párbeszédek kitaláltak, de a bennük szereplő veszélyek nagyon is valósak, azokkal bárki, bármikor találkozhat a mindennapokban. Aszerző célja az volt, hogy könnyen befogadható formában hívja fel az olvasók figyelmét a mindannyiunkra leselkedő veszélyekre. Így megtudhatjuk a könyvből például, hogy miért is volt nagyon rossz ötlet Tóth Jolikának elküldenie a bankkártyája elő- és hátlapjáról készült fotót az interneten megismert szimpatikus Mátyás mágusnak – és hogy milyen lépések vezettek el addig, hogy megtegye ezt a végzetes lépést. Egy másik történetből kiderül, milyen eszközökkel dolgoznak az internetes zsarolók – avagy hogyan lehet kevés információ birtokában is sok pénzt kicsalni egy szerencsétlen áldozatból, ha annak nem teljesen tiszta a lelkiismerete, és elmulasztotta leragasztani a laptopja webkameráját...

Minden egyes történetet az annak megértését vagy az abban szereplő fenyegetés elkerülését segítő magyarázat vagy tanács követ. A könyv függelékében pedig további tanácsok lelhetők fel a felhasználói tudatosságot oktató szakemberek számára azzal kapcsolatban, hogy milyen tananyagba illeszthető be az aktuális fejezetben szereplő történet.

Ajánljuk laikus átlagembereknek és az IT-biztonsággal foglalkozóknak egyaránt, hiszen a változatos sztorikból mindenki leszűrheti a számára fontos tanulságokat.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)