Perjés János: "Rendszeresen szembeúszom az árral!"

Perjés János már 9. éve "neveli" gyermekét, a Spirit Színházat. Az alapító-igazgató korábban a Nemzeti Színház tagja volt és mint mondja - ha "ott marad, sosem éri el azokat a célokat, amelyek miatt most a Spirit létezik". A színház létrejöttéről, új darabokról és kedvenc szerepeiről is beszélgettünk vele.

Korábban a Nemzeti Színház tagja voltál. Miért nem maradtál a színházban? Vagy már akkor az volt a terv, hogy később saját színházad legyen?
Ha ott maradok, nem érhettem volna el ezeket a szerepeket, amiket most játszom. Nagy feladatok érdekelnek, szeretem komplexen kezemben tartani az egész folyamatot, ami a színház. Soha nem vonzottak a részfeladatok, de az élet úgy hozta, hogy a szakma több szegmensét alaposan megismertem, megtanultam a színházi háttérfolyamatokat. Ez a szerencsém most, enélkül aligha tudnám életben tartani a színházat.

A Spirit 9 éve magánszínházként működik. Mi a sikeretek titka?
A kitartás, a hit és a vakmerőség. Ha feladtam volna, amikor azt a választ kaptam, hogy "nem lehet", akkor rég nem működnénk. Rendszeresen szembeúszom az árral, bár a növekedéssel és a sikerrel egyre nagyobb a tét. Sok emberért vagyok felelős, és ez a mai helyzetben sok erőmet felemészti.

Az öreg hölgy látogatásában nőként láthatunk a színpadon. Mesélj erről, mennyire új, illetve mai a darab?
Ez egy váratlan megoldása egy összetett helyzetnek. Két színésznő is próbálta a darabot, de ez a furcsa év megakadályozta mindkét változatot. Tudni kell, hogy egy ilyen léptékű színdarab jogdíja nagyon sok, így "célszerű" mihamarabb műsorra tűzni. Czeizel Gábor rendező állt elő az ötlettel. Amikor pontos dramaturgiai indokkal megmagyarázta annak a létjogosultságát, hogy férfi játssza, teljes hittel kezdtem neki. Több színház műsorra tűzi ebben az évadban, a mi előadásunk a színészi játékra, pontos jelenlétre épít, díszletek és kellékek nélkül. Mai karakterek, mindenki a maga igazával, megfelelően szlogenünknek: Pesti Globe: klasszikusok a mának.

A Spiritbe milyen közönség jár, ha az életkort nézzük?
Értelmiségi fiatalok, nagyon sok pár, és az idősebb generáció kedvence lett a színház és ez hatalmas eredmény.

A sok és változatos műfajú darabok közül van-e személyes kedvenced?
A "Mario és a varázsló" Cipolla szerepe mjnden alkalommal megpróbál, úgy, mint a Mengele bőröndje monodráma. Nagy visszaigazolás minden este, amikor a közönség megbecsül ilyen horderejű feladatokban. Ezeket az embert próbáló karaktereket szeretem. A legszínesebb karakter eddig a Closer főszerepe volt.

Mennyire ismernek titeket határon túl, illetve külföldön?
Nagy álmom, hogy fesztiválokon mérettessünk meg. Eddig Romániában, Argentínában és az Egyesült Államok több városában mutatkozhattunk be.

Milyen új bemutatókat láthatunk jövőre és van-e szerepálmod, illetve olyan célod amelyben egyediek lennétek?
Lesz a Lear király, majd a Csodálatos vagy Júlia! vígjáték szerepe, és nagyon várom a szerb Boris Lijevic vendégrendezését, amiben Macbeth leszek Gubìk Ági mellett.

Fotó: Spirit Színház

Értékelés: Nincs Átlag: 3.7 (3 szavazat)