Moravetz Levente: „Az álom majd megtalál, ha ébren én kellek neki”

Moravetz Levente, a Pécsi Harmadik Színház, valamint a Moravetz Produkció tulajdonosa 1995-ben Pécsett az Év Színésze, majd a Baranya Megyei Prima Díj 2021-es büszke birtokosa lett. Utóbbi elismerés a magyar színház- és filmművészet terén elért teljesítményeiért érdemelte ki. Az Örömlányok végnapjai, az Örök a szerelem, és a vadonatúj Cirkuszhercegnő, illetve az Isten rabjai, valamint a Közjegyző az emeleten előadások szintén az ő nevéhez fűződnek.

Fiatalon mikor tudatosult benned, hogy a színház lesz az örök szerelem?
Kilenc éves lehettem, amikor felkeltette figyelmemet a polcon egy bőrkötéses, arany betűktől pompázó könyv. Belelapoztam. Legelőször azt tűnt fel, hogy nem az általam addig ismert regény formátumban volt írva. Név, kettőspont, szöveg. Alatta másik név, kettőspont szöveg. S így tovább. Addig még soha nem találkoztam ilyennel. Lapozgattam, olvasgattam, majd belebotlottam egy hosszú, hosszú szövegbe. Többször is elolvastam, majd kimentem édesanyámhoz a konyhába, s neki is felolvastam azzal, hogy ez gyönyörű gondolatokat tartalmaz. Úgy kezdődött, hogy : "Lenni, vagy nem lenni..." Akkor mesélte el édesanyám, hogy ez színdarab, hogy van olyan hely, amit úgy hívnak; színház, s ott színészek mondanak ilyen szöveget... Ott rögtön kijelentettem, hogy színész akarok lenni. Írni ilyen színdarabokat, s el is játszani. Később megtudtam, hogy van olyan ember a színházban, akit rendezőnek hívnak..., s akkor ezt a hivatást is felvettem a listára. Lényegében, tehát valamikor 9 éves koromtól datálódik a színház szeretetet.

Melyik nehezebb darabot írni vagy rendezni?
A darab írás a nehezebb. Már amíg írom. Utána a rendezés a nehéz.

Idén rengeteg előadásotok volt, van és lesz is, hogyan tudsz mindenhol ott lenni? Rendezni, próbálni, szervezni?
Ez főként feleségemnek köszönhető. (Moravetz-Somogyvári Andrea – a szerk.). Nem azért mondom, mert különben nem kapok vacsorát, hanem mert valóban így van. Igaz, hogy az is neki köszönhető, hogy ennyi előadásunk, ennyi helyen, vagy városban van. Már félek elmondani neki bármilyen hirtelen támadt ötletemet, mert ha elnyeri tetszését, addig nem hagy békén, amíg meg nem valósítom. :-)

Mivel kapcsolódsz ki?
Ki mondta, hogy kikapcsolódom? Ha van némi kis szabadidőnk, akkor lovagolunk. Feleségem, Kíra lányunk és... és... ja! És én.:-)

Pécs, Zalaegerszeg, Eger, Budapest? Hol érzed igazán otthon magad? Vagy ez mindig függ adott előadástól?
Útközben. - mondja az ismert vicc poénja. De igazából mindenhol. Ahol épp dolgozom. Ott vagyok otthon, de Pécsett vagyok itthon.

Hogyan választod ki a színészeket, egyből rájuk írod a szerepeket vagy van szereplőválogatás?
Vannak esetek, amikor színészre írom, van, amikor megkeresem az adott szerephez legmegfelelőbbnek tartott művészt.

Mik a jövőbeni tervek (amiről lehet beszélni)? Kivel szeretnél együtt dolgozni?
Tovább folytatni azt, amit eddig. Talán, ha lehetne kevesebb akadállyal, azért hálás tudnék lenni Istennek, de ha Ő úgy gondolja, hogy így a legjobb, legyen meg az akarata. A nagy terv a „Színház-szobor” életben tartása. A „Színház-szobor” olyan előadások gyűjtőneve, amelyek történelmi tárgyú művek, s amelyeket eredeti helyszínen játszunk. Van közöttük olyan, - mint az Egri csillagok - melyet már húsz éve láthat a közönség minden év augusztus hónap első hetében, az egri várban. Vagy a Zrínyi 1566 musical, melyet a szigeti várban, minden év szeptemberének első vagy második hétvégéjén immár tizenötödik éve. De ilyen az orfűi történelmi fesztivál, ahol anyagi támogatástól függően mutatunk be tíz napon keresztül történelmi lovas musicaleket. Munkatársaimmal, barátaimmal, családommal régóta dolgozunk azon, hogy ezek az előadások akkor is színre kerüljenek, ha már mi nem leszünk. Sajnos ez az, amit soha nem tudnunk meg, hogy sikerül-e megvalósítani.

Hatalmas siker volt a Cirkuszhercegnő (Balatonon és Budapesten) lesz folytatás?
Mindenképp szeretnénk folytatni. Majdnem minden adott hozzá. A színművészek, a cirkuszművészek, az állatok, a cirkuszi sátor, a közönség szeretete... azért majdnem, mert itt is fölöttünk lebeg az anyagi támogatás hiánya. Ilyen nagyszabású produkció nem tudja kitermelni a jegyárból a kiadásunkat. Ahhoz olyan magasra kellene megemelni árainkat, hogy az érdeklődők nagy részét kizárnánk ezzel az emeléssel.

Van-e rendezői álmod, olyan előadás, amit még senki sem csinált meg?
Nincs rendezői álmom. Az álom majd megtalál, ha ébren én kellek neki. Az utóbbi években valahogy úgy alakult, hogy csupa olyan előadást hozok létre, amit senki nem csinált meg előttem. Lévén ez idő alatt szinte kizárólag saját darabjaimat rendezem. Ez akkor is igaz, ha kőszínházban kérnek fel rendezésre. Ott is a saját darabjaim rendezésével bíznak meg. Mit mondjak erről? Nagyon jó érzés... :-)

Fotó:Perczel Adrienn

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 szavazat)