Malek Andrea nem bánja a két ország közti ingázást

Malek Andrea ingázik a két város között és gőzerővel készül új jazz koncertjére. Az új műsorról a jövőről és természetesen a közelgő ünnepekről beszélgettünk vele.

Miért pont jazz és Orfeum, mint helyszín?
Egyrészt, mert már három éve nem énekeltem a budapesti Orfeumban, és hiányzik. Másrészt, hangulatát tekintve ideális helyszín arra, hogy a múltat a jelennel összekössük. A Jazzrael zenekarral április óta építjük a közös repertoárt. Úgy gondolom, hogy hasonló ízlésünk, felkészültségünk és a hivatásunk iránti elkötelezettség határtalan lehetőséget ad az együtt- zenélésben. Jövő év elején rögzítjük CD formájában a kedvenc, vadonatúj jazz-népdal feldolgozásainkat.

Milyen gyakran ingázol Bécs és Budapest között? Hol érzed otthon magad?
Sok-sok éve már a munka és a család szabja meg, mikor jövök. Szeretem az út-közbeni állapotot. Beszélgetünk, zenét hallgatunk, vagy ha egyedül utazom, tanulok, előadásokat hallgatok. Ha az ember egyszer elment az otthonából, megtanult egy másik nyelven élni, kommunikálni, vagy sehol sincs többet otthon, vagy mindenhol otthon van. Én egyértelműen az utóbbi fajtához tartozom. Ha Bécsben vagyok, várom, hogy haza menjek, kalandos szakmai élet vár, a szüleim meleg szeretete, és Pestről meg örülök, hogy visszamegyek a fészkembe a gyerekeim és szeretteim közé.

Milyen repertoárból válogattál a debütáló koncerthez?
Közös gyereket dajkálunk itt, a Jazzrael és én. Ez a legjobb magyar dalok gyűjteménye (The Great Hungarian Songbook), amelyek kitűnően alkalmasak mai átdolgozásra. Sokat közülük énekeltem már az eredeti formában, és mindig sajnáltam, hogy nem abba a világba születtem… Most örülök, mert látom a mai groovra bólogató, mosolygó fejeket, és a dal üzenete így még jobban megérkezik… Egyértelműen kreatív találkozás, születnek új dalok, Jáger Bandi bossa nova specialista és én csak meghallgatom, mit mond a zene, és leírom a szöveget.

Színház a másik szenvedélyed, ott hol és mikor láthatunk legközelebb?
A színház is, a zene is tanult szakmám, nem véletlenül. Érdekel az emberi lélek, a karakterek működése. Először német színpadon éreztem, hogy a prózai beszédhangom és játékom hiteles, és aztán otthon, az anyanyelvemen már lubickolni tudtam. Itt küzdöttem meg vele, és otthon learattam a gyümölcsét. A Fekete Péterben kaptam karakterszerepet, és játszhattam a Tó Úrnőjét a Spamalot c. musical paródiában. Mindkettő jutalomjáték volt. Grizabellát éneklem a Macskákban, és kíváncsian várom, mit hoz a sors, talán egy újabb vendégszereplést Németországban?

Hogyan készülsz a közelgő ünnepekre? Karácsony és Szilveszter a családé vagy munkával fog telni?
A mi szakmánkban december az legforgalmasabb időszak, és én örömmel énekelek idén először Gospel dalokat a Jazzrael kíséretében. Az ünnepnapok természetesen meghitt családi körben telnek, ám miután nálunk mindenki zenész, elmegyünk egymást megnézni, vagy együtt zenélünk. Ha máshol nem, otthon a karácsonyfa mellett egészen biztosan, mindenki a saját hangszerén. Idén új hegedűst avatunk, Léna lányom egy éve tanul, és most már szinte az összes karácsonyi dalt el tudja játszani.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)