László Boldizsár 50 éves lett: évforduló idén, nagyszabású koncert jövőre!

László Boldizsár idén ünnepli 50. születésnapját, a jeles alkalomból 2020. Január 6-án, Boldizsár-napon az Erkel Színházban ad nagyszabású koncertet. Sokak meglepetésére azt a műfajt célozza meg, amelyet az utóbbi tíz évben nem, vagy alig hallhattak tőle: az örökzöld jazz-, és a szving világát. Mint mondta a koncert után "visszatér" az opera világába. Ez az évforduló azonban jó alkalom volt egy beszélgetésre. Természetesen a folytatás is szóba került.

Az 50. egy szép kerek szám, mire vagy büszke zeneileg és mit szeretnél még elérni a jövőben?
Mindenre büszke vagyok. Amit gondoltam, hogy jó lenne megvalósítani, azt már túl is léptem. Nem volt semmi sem könnyű, viszont a mai napig olyan remek emberek vesznek körül családi és szakmai szinten, hogy könnyedén átmegyek a nehézségeken. Igazán semmi komolyabbat nem szeretnék annál, hogy a gyerekeimet belevezessem az önálló életükbe. Ez a nagylányomnál már szinte beteljesedett, a kislányomnál erre még kell várni egy 18-20 évet. Ezt megérni lesz az igazi boldogság.:-)

Miért pont az Erkel Színházat választottad a születésnapi koncert helyszínének?
Szinte a legtöbb előadásom ebben az épületben van, és az Operaház kiváló partner volt, hogy az ország egyik ha nem a legnagyobb zárt színházi nézőterén lehet a koncertem.

Hogyan kerültél kapcsolatba a jazz és a swing műfajokkal?
Egyértelmű volt. Sík Olga első énektanárnőmnél mindent kellett énekelni. Én ugyan klasszikusnak indultam, de olyan erővel indult el a Cotton Club Singers ebből a fantasztikus Olgi alomból, hogy egyértelmű volt a maradásom. A kérdés már csak az volt, hogy meg merem e lépni az operát, illetve, hogy mikor.

A könnyűzene és az opera világában is aktív vagy, korábban pedig néhány filmben szerepéltél is. A jövőben van új szerepálmod illetve kipróbálnál más műfajt?
Már nem próbálnék ki semmi újat. Ezt a koncertet is úgy tervezem, mint egyszeri és megismételhetetlent. Aztán ki tudja... Szerepálmom nincs nagyon, mivel úgy sem arra jön a felkérés.

A Cotton Club Singers-beli éveket tekintve mire vagy igazán büszke? Létrehoznál újabb - hasonló - formációt ha lenne rá igény?
Büszke vagyok arra, hogy ez a csapat a mai napig érdekli egymást. Mindig van kedvünk találkozni, és tudunk egymásnak örülni. Létrehozni nem szeretnék tervezve semmit. Ha adja magát egy helyzet, akkor természetesen úgyse tudok megállni. Ilyen volt pár évvel ezelőtt, hogy az Örkény Tótékjából operát kellene írni. Évekig tartó egyeztetések, újrakezdések után összeállt a csapat. Majd tőlem függetlenül beadták az Operaháznak, aki befogadta a művet, és első dolga volt, hogy felkért az Őrnagy szerepére. No ez az amiért érdemes kilépni a komfort zónánkból. Folyton azt tettem, és amikor már minden arra mutatott, hogy ennek semmi értelme nem volt, akkor jött mindig valami, ami értelmet adott az aktuális őrületemnek.

A 2020-as koncerten a kísérőzenekar a Budapest Jazz Orchestra lesz, miért pont őket választottad?
Mindig szerettem volna velük egy nagyszabású show-t összerakni. Most adódott az alkalom, és éltünk vele. Egyidősek vagyunk a zenekari tagok zömével, így nagyon egy nyelvet beszélünk. És ami a lényeg, az országban nincs náluk jobb Big Band!

Sok vendégelőadói is lesz a nem mindennapi esten. Milyen dalokra, duettekre számíthatunk?
Olyan örökzöldeket választottam, amit az 50-es évektől a 90-es évekig hallgattak az emberek. Így lett, hogy Sinatrától Tom Jones-on át a Házibuli c. film zenéjéig mindenféle megtalálható. Egy a lényeg, hogy szeressem mint dalt, illetve, hogy olyan magyar szövegek szülessenek rá, amit én adok elő előszőr. Duettek között lesz a Moulin Rouge filmből átirat, lesz olyan őrület mint pl. a Sugar baby love, ami első hallásra cikinek hat, de olyan átirat készül, amitől rögtön értelmet kap. Tervezek egy duettet Máté Péterrel, amiben az Ő hangja is megszólal a technika segítségével. Lesz a koncerten egy négy tagú vokál is, amelyik nagyban hozzájárul a hangzás erősítéséhez. Ők Szegedről a Sun City Singers. Sokat dolgoztam velük korábban, így nagyon egy nyelvet beszélünk. Szekeres Adriennel pedig egy nagy őrületre készülünk, de ez legyen meglepetés!

Kerek évben kerek évforduló! Milyen lesz az év? Újabb koncertek? Esetleg lemez vagy turné?
Ha ez lemegy természetesen visszaállok az opera világába, viszont a koncertből ki fogunk adni egy lemezt, ha szerencsém lesz, akkor egy DVD-t is. Turnét egyelőre nem tervezek, viszont a Cotton Club Singers 25 éves lesz jövőre, aminek lesz egy méltó ünneplése, de ez a titok majd csak jövőre lebben fel.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)