Kulka János „otthon” koncertezik

Tizenhat év után új önálló lemezzel jelentkezett Kulka János. Hamarosan pedig jön a lemezbemutató koncert a Nemzeti Színházban, ahol nagyrészt olyan dalok kaptak helyet, amelyeket eddig magyarul még nem lehetett hallani, valamint egy vadonatúj magyar dal is. Volt miről beszélgetnünk.

Tizenhat évvel ezelőtt készült első lemezed. Miért épp most szántad rá magad a másodikra?
Néhány éve már volt egy nekifutásom, és a kiadó is szerette volna ha lesz folytatás. Tavaly szeptemberben újra megpróbáltuk, de zsákutcának bizonyult. Viszont most októberben elkezdtünk intenzíven dolgozni az anyaggal, és kész is lett. Mint a mesékben, harmadszorra.

Neked ez ennyire fontos volt?
Furcsamód nekem úgy tűnt, másokat sokkal jobban érdekel. Ez persze nem igaz, csak nehéz volt azt mondanom, hogy igen, belevágok. Talán ezért is tartott ilyen hosszú ideig: túl nagynak éreztem a terhet. Mert egy lemez tíz év múlva is pontosan ugyanolyan lesz, mint most. És ha valami olyat csinálsz, ami megmarad, az lenyomat saját magadról. Egy lemezzel választ kell adni arra a kérdésre, hogy miért készült egyáltalán. És ezt a választ nehezen találtam, nem hittem el, hogy szükség van ilyen dalokra. Nem nagyon szeretem a sanzon szót, mert kapcsolódik hozzá valami andalító, édeskés, ódivatú érzet, miközben maga a szó egész egyszerűen azt jelenti, hogy dal. Végül azért döntöttem úgy, hogy érdemes megcsinálni ezt a lemezt, mert olyan dalok kerülhettek rá, amelyek önálló történetek, így színészként tudok mesélni mindenféle élethelyzetről.

Elég széles volt a repertoár, hogyan döntötted el, melyik dal lesz a befutó?
Mindenképp olyanokat szerettem volna, amiket még nem énekeltem lemezen, sőt amiket még sosem énekelt senki magyarul. Zöldi Gergő írt fantasztikus szövegeket Jacques Brel, Aznavour vagy Leonard Cohen dalaira. És én jegyzem a Ki lesz Carmen című, Charles Dumont szerzemény magyar szövegét. Egy dal maradt csak franciául, mert nem tudtunk igazán jó szöveget írni Gilbert Bécaud Et maintenant című dalára. Kipróbáltuk, hogy föléneklem franciául, és egyöntetűen az volt a vélemény, hogy maradjon. (Időnként megkérdezik tőlem, hogy mikor énekelek megint franciául, mert hogy mennyire szeretik. Hát, most.) Egyébként nem nagyon akartam, mert nagyképűségnek tűnhet, hogy „villogok” ezzel. De azt hiszem, egy dal belefér. És van még a lemezen egy dal Zorántól, Cseh Tamástól és Gerendás Pétertől, meg egy új szám Dés Lászlótól.

Miért akartál magyar dalokat is?
Nagyon kíváncsi vagyok, mi történik bizonyos dalokkal, ha valaki más adja elő őket. Egyszer majd szeretnék sok Cseh Tamás dalt énekelni…

Segítség lesz, hogy gyakorlatilag „otthon” lépsz színpadra?
Mindenképp. Ez óriási dolog, nem is tudom, kinek volt erre már lehetősége, hogy a saját színházában adhat önálló koncertet. A Férfi és Nőt is énekeltük a Nemzetiben, de most egymagam állok majd a közönség elé. Szeretnék méltó lenni erre a bizalomra.

RZS
Fotó: Dudás Ernő és Orlai Produkciós Iroda

Értékelés: Nincs Átlag: 3.3 (3 szavazat)