Karalyos Gábor, a sokoldalú „bankos fiú”

A fiatal színészt láthattuk már Török Ferenc Moszkva tér c. filmjében, egy rövid ideig Kertész Gézaként tűnt fel a Barátok közt-ben legutóbb pedig Csányi Sándor partnereként a Coming Out filmben. Mindezek mellett Gábor a bankos fiú is egy reklámban. A színész régóta szabadúszó, erről és legújabb filmjéről is beszélgettünk.

Első filmed a Moszkva tér volt azóta elég sok minden történt veled, és manapság a bankos fiú vagy és a Coming Out c. filmben az egyik kulcsszereplő. Annak idején, hogyan láttad magad 10-15 évre előre?
Nem gondolkodtam ilyesmiken sem akkoriban sem most. Persze tervezget az ember, meg számot vet néha önmagával, kitűz célokat. Hét éve „szabadúszom”, ezalatt azt mindenképpen megtanultam, hogy percről percre változhatnak a dolgok. Egyetlen dolgot fogadtam meg, az azóta is érvényes, csak olyasmivel foglalkozom, amit szeretek csinálni.

Kertész Gézát is megformáltad pár hétig a Barátok Közt-ben, milyen visszajelzéseket kaptál?
Semmilyeneket. Komolyan:-). Abban a helyzetben az abszurditása tetszett, illetve nagyon tanulságos volt megtapasztalni, hogy hogyan működik egy ilyen rendszer.

A színház és filmek között hogyan jött képbe a bankos reklám? Mennyire voltak pozitívak a visszajelzések?
Azért vállalok el reklámokat, hogy vállalhassak színházi szerepeket. Nem tudok és nem is akarok Pesten élni. Ennek viszont az az ára, hogy rengeteget utazom. Nemegyszer volt már, hogy többe került a benzin az autóba, mint amennyit kerestem az adott munkával. Tudom, hogy ez nagyon nyakatekerten hangzik, és egyáltalán nem éri meg, ha gazdaságilag nézzük a helyzetet. Szabadúszóként viszont eldönthetem, hogy mit vállalok és mit nem, hogy kivel akarok dolgozni…A legjobban azon lepődtem meg egyébként, hogy miután tele plakátozták velem az országot, sokkal több rendezőnek és színházigazgatónak jutottam eszébe. Csupán attól, hogy „szem előtt” voltam.

Beszélgetésünk alapja a Coming Out c. vígjáték, amely megosztotta az embereket és hatalmas nézettséget ért el – ami, valljuk be, - magyar filmnél mostanság igen ritka. Miként kerültél be a filmbe? Milyen volt a forgatás? Mennyire volt nehéz vagy könnyű azonosulni a szereppel?
Orosz Dénes, a film rendezője hívott fel, mesélt a filmről, és megkérdezte, hogy elmennék-e castingra. Boldogan mondtam igent, és engem választott. Balázs karaktere izgalmas kihívás volt, odaadó, érzékeny, érzelmes, tiszta figura. A forgatás nagyon emlékezetes volt, szuper csapat jött össze. Mindenkinek fontos volt, hogy beszéljünk erről a témáról, ez összekovácsolt minket.

Hogyan látod ma Magyarországon a melegek megítélését? Van-e esetleg személyes
tapasztalatod?

Látok változást, még ha nagyon lassú is az. Alapvetően előítéletes, kirekesztő és skatulyákban gondolkodó nép vagyunk. De ez minden téren így van. Talán a fiatalabb korosztály elfogadóbb lesz…

Milyen volt együtt dolgozni Csányi Sándorral illetve Mucsi Zoltánnal?
Sanyival régóta ismerjük egymást, sokat játszottunk együtt még a Radnótiban. Ez nagyban megkönnyítette a dolgunkat, könnyen egy hullámhosszra tudtunk kerülni. Mucsi Zoltánnal most dolgoztam először, nagyon megszerettem. Fantasztikus a filmben, Ő az egyik kedvencem…

A film bemutatója után kaptatok-e a visszajelzéseket a honi melegektől esetleg
szervezetektől?

A filmet megelőzte a híre, és sokan félreértelmezték az üzenetét. Szerintem ez azóta helyre került. Voltunk többfelé közönségtalálkozókon, és elmentünk páran a film alkotóival egy a Szimpozion Egyesület által szervezett beszélgetésre. Nyilván nem lehet olyan filmet készíteni, ami mindenkinek tetszik. Meg olyat sem, ami a „melegeknek” tetszik. Ugyanakkor nagyon érdekes volt átbeszélni a dolgokat. Egyébként a mai napig sok üzenetet kapok sokféle embertől, és nagyon örülök annak, hogy mind pozitív visszajelzés.

Van e jövőbeni szerepálmod illetve a szakma nagy öregjei közül ki a példaképed illetve kivel játszanál szívesen vagy szerepelnél egy filmben?
Nincs szerepálmom, nem tudok és nem is akarok magamban gondolkodni. És kifejezetten szeretem azokat a szerepeket, amelyekről azt érzem, hogy eszembe sem jutott volna rám osztani. Minden kolléga példakép, és mindenkitől lehet tanulni valamit.

Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (10 szavazat)