Jazztelen – bálványokkal zenélnek és készülnek a nyári fesztiválokra

A Jazztelen trió nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy bebizonyítsák: igenis létezik rádióbarát blues-rock muzsika. Saját számokból álló repertoárjukban a korai 70–80-as évek klasszikus rock hangzását ötvözik modern blues rock és rock&roll elemekkel. A dallamos hangzásvilágot hazánkban ritkaságszámba menő fergeteges szájharmonika és virtuóz gitárszólók egészítik ki, és eszement dobolás teszi feledhetetlenné. Géczy Viktor gitárossal beszélgettünk.

Igen impozáns nevekkel dolgoztok (Kowalsky, Tátrai Tibor, Póka Egon, Tankcsapda...). Stílusilag inkább rock mégis bluesos vonalról beszélhetünk. Hogyan jött képbe a jazz?
Mindenképp egy figyelemfelkeltő, könnyed nevet szerettünk volna - de semmiképp sem akartuk a "blues"-t szerepeltetni a nevünkbe. Ne ijessze el a leendő közönségünket - ugyanis az a meglátásunk hogy a blues "címke" nagyon behatárolja-beszűkíti a hallgatóságot - bármennyire egy tévhit ez - bluest nem csak az idősebb generáció hallgat - lásd John Mayer, Eric Gales táborát, bár idehaza még sokat kell tenni műfaj népszerűsítéséért. Tehát kézenfekvő volt, hogy valami olyan nevet válasszunk, ami sugallja egyfelől a laza könnyedséget, másfelől hogy szórakoztató és kellően populáris legyen. Így esett a választásunk a Jazztelenre. Széles körnek szóló, rádióbarát-slágeres számokat próbálunk írni, de mégis (szakmai szemmel is) igényes hangszeres produkciót tálalni a publikumnak. Persze cél volt az is hogy könnyen megjegyezhető legyen, reméljük sikerült :)

A fentebb felsorolt előadókkal miként találkoztatok?
Kowalsky meg a Vega érdemesnek találta a produkciónkat (ami alatt nem csak a zenét, hanem az egész összességét értem - azaz a megjelenésünket, a színpadról leáradó energiánkat-lendületünket, dumánkat...) arra hogy az elő zenekaruk legyünk. Gyakorlatilag minden állomáson, teltházas koncertsorozatukon "melegítjük" a közönséget - ami tudjuk, hogy nem egyszerű feladat egy ilyen profi banda előtt - jól vettük az akadályokat, úgy éreztük (és a visszajelzések is ezt bizonyítják) hogy közhelyesen szólva "emeltük azt est színvonalát", jól beindítottuk a közönséget, felspannoltuk a Kowalsky kezdésére. Arról nem is beszélve, hogy a bandával és a hatalmas stábjukkal is jól összehaverkodtunk - ennek is köszönhető hogy a Tankcsapdával közös gigakoncertjükre is mehetünk július 3-án Vácra. Tibusz és Póka Egon gyerekkori bálványunk, és amikor a frontemberünk Bűdi Szilárd megkörnyékezte Őket egy ilyen együttműködés lehetőségével (fontos kiemelni, hogy saját számainkon játszanak ezek a neves vendégzenészek) akkor leesett az állunk, mert remélni sem mertük hogy ennyire segítőkészek és nyitottak lesznek - mindkét embernek az életfilozófiája a fiatal zenészgeneráció felkarolása-támogatása. Együtt stúdiózni gyerekkori ikonjainkkal, illetve még klipet is forgatni - fantasztikus érzés és hatalmas büszkeséggel tölt el minket.

Laikusok számára hogyan kell elképzelni a Jazztelent?
Egy alapvetően koncerten-mindenképp-muszáj-látni bandát kell elképzelni, rock-blues gitárzene, trióban, egyik kollégánktól kölcsönvettük a ránk akasztott - szerintünk is találó jelzőt: power-trió. Közérthető zene, könnyen befogadható szövegek, de feszegetjük a stílus határait egyes számainkkal, emellett elképesztő dobolások, hatalmas gitár- és szájharmónikaszólók, és sármos fiúk állnak a színpadon:))

A formáció friss viszont nem kezdő zenészekről beszélhetünk, ki mit csinál még a bandán kívül?
Bűdi Szilárd énekesünk és basszusgitárosunk a médiában nevelkedett - eleme a színpadi-lét, legyen szó műsorvezetésről, rendezvényről - csak találjon egy mikrofont és már a középpontba is került. Talán nem véletlen hogy a nemrég indult Rock Rádió egyik reggeli műsorvezetője lehetett.
Dobosunk - Kottler Ákos - kishazánk egyik legjobban foglalkoztatott dobosa, a power-trió egyik alappillére - sírnak az állványok a keze alatt, mindezt hatalmas technikával ötvözve képzeljük el. Jómagam meg felépítettem egy informatikai céget miközben gitárversenyeken nyertem előkelő helyeket.

Van-e létjogosultsága újabb zenekarnak a honi zenei palettán?
Annak ellenére, hogy az elmúlt években évtizedek óta nem tapasztalt méreteket öltött az élő zene fogyasztása klubokban, fesztiválokon (ennek köszönhetően rendkívül sok szuper magyar csapat szélesítette a "mainstream" palettát) még bőven elmaradunk az európai átlagtól, azaz fogjuk fel pozitívan - van hova fejlődni - igenis megmutatjuk, hogy tud egy igényes rock-blues zenekar is sláger gyáros és emészthető lenni a fiatalok számára!

Mit hoz a jövő merre találkozhatunk veletek?
A Tátrai Tiborral készített klipünk megjelenése után készülünk a nyári fesztiválokra, amire még volt lehetőségünk bekerülni a nagy elánnal induló tavasz után, a maradék energiánkkal pedig egy őszi klubturnéra indulunk, sok helyen saját műsorunkat Tátrai Tibusszal egészítjük ki egy egy arcleszakító bő órával - a Mester kedvenceivel (többek között HBB, Hendrix számokkal). Vác után Kapolcs, Eger majd a FEZEN következik. Nekünk a nyár pörgős lesz.

KT

Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (4 szavazat)