Határ a csillagos ég – Gájer Bálint kedvenc filmzenéi

A tavalyi James Bond 60 koncert után most egy különleges világkörüli utazásban lehet része azoknak, akik jegyet váltanak Veres Mónika Nika, Gájer Bálint és a Budapest Symphony Orchestra 2014. július 11-ei margitszigeti koncertjére. Ezen a világ körüli utazáson a kilométereket ugyanis nem repülővel vagy vonattal, hanem a zene segítségével tehetik meg az filmzenék rajongói. A koncert részleteiről és az előkészületekről Gájer Bálinttal beszélgettünk.

Ismert és sokak által kedvelt zenék szerepelnek a Filmzene a világ körül repertoárján. Mi alapján készült a válogatás?
A dalokat Hubai Gergely és Nic Raine (zeneszerző, hangszerelő, karmester) közösen választották ki. Egy olyan világkörüli turnéra invitáljuk a közönséget, ahol minden nagyobb földrajzi egységhez egy-egy ismerős filmzenei téma társul. Körberepüljük a földet Indiana Jones-szal, ellátogatunk Japánba, Ausztráliába és Afrikába John Barry zenéivel, Maurice Jarre Oroszországba és Arábiába vezet bennünket, bejárjuk Rómát és Szicíliát Nino Rota melódiáival, Hans Zimmer pedig Madagaszkárra, Párizsba vagy akár az USA déli államaiba repít bennünket.

Van személyes kedvenc a műsoron szereplő zenék, filmek között?
Négy szólódalom lesz az idei koncert show-ban, mindegyik dal egy népszerű film betétdala: a Main Theme / As Time Goes By a Casablancából, a Szabadnak születettből a Born Free, Az olasz melóból az On Days Like These és a New York, New York. Ez utóbbi, Frank Sinatra dala áll a legközelebb a szívemhez. Imádok mindent, ami a swing stílushoz köthető. Évek óta a repertoáromban is megtalálható ez a dal, de most először lesz alkalmam szimfonikus zenekar kíséretében előadni.

A tavalyi produkcióval a nézők egy különös időutazáson vehettek részt, ahol az egyedi élmény nemcsak a zenének, hanem az aktuális slágerekhez kötődő, kivetített filmrészleteknek is köszönhető volt. Mire számíthat a közönség az idei koncerten?
Az idei évben is lesz vizuális élmény, nemcsak Veres Mónika Nika szépsége lesz az egyetlen látványos elem a koncerten:-).A filmzenék alatt egy videó-összeállítást láthatnak majd a nézők az adott film legmeghatározóbb részleteivel.

Rózsa Miklós negyven éve éppen a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartotta élete egyetlen magyarországi koncertjét, és ha minden igaz, akkor a Filmzene a világ körül koncerttel megemlékeznek a zeneszerző munkásságáról. Hogyan?
Rózsa Miklós neve a többségnek a Ben Hur című film zenéje kapcsán ismerős. Mivel Magyarországon csak egy koncertet adott, sokat nem is lehetett hallani a zeneszerzőről, pedig munkásságát Amerikában három Oscar-díjjal is jutalmazták.

Különleges kulisszái lesznek a koncertnek: Margitszigeti Víztorony, évszázados platánfák. Van valami személyes élménye, emléke a Margitszigettel, a Margitszigeti Szabadtéri Színpaddal kapcsolatban?
Természetesen én is jártam már a Margitszigeten a barátnőmmel romantikázni, de futottam 10 km-t az SOS Gyermekfalu jótékonysági nagyköveteként is a szigeten. Mindig nagy élmény fellépni itt. Eddig három alkalommal volt szerencsém koncertet adni: három éve a Group’N’Swing zenekarral, két éve a Michael Bublé Tribute Banddel a Víztoronynál, és tavaly a Szabadtéri Színpadon a James Bond 60 koncerten. Már nagyon várom a fellépést, bízom benne, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk.

Forrás: Budapesti Nyári Fesztivál

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)