Dés László: "A Balaton mindig a nyaralást, a felszabadulást jelenti"

A siófoki Kálmán Imre Művelődési Központ munkatársa, Gabnay Ágnes beszélgetett a Kossuth és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, dzsesszzenész, zeneszerző, érdemes művésszel, Dés Lászlóval. Akire nem jellemző az aktív pihenés, hiszen nyáron is koncertezik.

Van-e olyan családtagja, aki követi a hivatásában, vagy valamilyen részben kötődik a hivatásához?
Van, abszolút van, az én nagyfiam, aki már 45 éves, jazz-zenész lett, ütőhangszerekkel. Méghozzá nagyon speciális kis-ázsiai és távol-keleti ütőhangszerekkel kezdett, aztán elkezdett dobolni is és most ezt a kettőt összerakta. Ez nagyon ritka, hogy valaki dobol is és közben kézzel is üt. Ő most már Bécsben él és az osztrák zenekarával mutatkozott be, csináltak itthon egy lemezt is, ami majd remélem, hogy hamarosan kijön. Most már Európában kezdik nagyon megismerni, Bécsből könnyebb beindítani a nyugat-európai karriert. Drukkolok neki.

Gratulálok hozzá, ez biztos, hogy nagy büszkeség.
Abszolút.

Kíváncsi voltam a YouTube felvételeihez kapcsolódó véleményekre, néhányat hadd olvassak fel: „Csodálatos minden dala, szívemből fakadnak a gondolatok”. „Mindig megmozgatja az ember szívét, lelkét, érzéseit köszönöm”. „Nagyon tetszik ez a dal, a szívem mélyig hatol”. „Mert ez hihetetlen, hogy el tudja találni az érzéseket „.Összegezve a dalok a szívből szólnak, szívhez szólnak, szenvedély, mély érzések hatják át… Hogyan születnek ezek a dalok? Hogyan tudja ezt a sok érzést beleépíteni?
Erre csak szerénytelenül lehet válaszolni, valószínűleg ezt hívják tehetségnek. Van érzékem a dalokhoz, ami azért érdekes, mert jazz-zenészként az ember improvizál és sokat játszik, hosszú mondatokat, zenei mondatokat fogalmaz meg a hangszerén. A dal pedig egy nagyon szigorú, 3-4 perces rövid forma és szerkezet, amiben nagyon-nagyon oda kell figyelni a felépítésére. Egy ütemmel több vagy kevesebb, vagy nem jól eltalált ritmika…. A dalban a zenének és a szövegnek tökéletes harmóniában kell lennie, patikamérlegen kell ezt csinálni, hogy tényleg egy olyan dal jöjjön össze, ami aztán hatással tud lenni az emberekre. A dalnak első hallásra hatnia kell.

Mit jelent Önnek a Balaton és Siófok?
A Balaton mindig a nyaralást, a felszabadulást jelenti, amikor az ember lazább és elengedi magát. A szabadtéri koncerteknek varázslatos hangulatuk van, ahogy az alkonyatban elkezd az ember játszani, megjelennek az éjszaka hangjai, amikor éppen nem szól a zene, a friss levegőn ül az ember és érezzük a természet illatát. Nagyon-nagyon szeretjük ezt csinálni, a zenekar is, meg én is. Siófokon volt mindenféle koncertélményem, talán az egyik legnagyobb a Jazz+Az zenekarommal.

Milyen repertoárral készülnek a siófoki koncertre?
Egy új repertoárral készülünk, ahol természetesen a régi nagy slágerek is elhangzanak. Összeállt ez a négyes, illetve velem együtt ötös. Új dalokat kellett írni, hogy legyen szóló dala Für Anikónak, legyenek új duettjei a Mácsainak és Für Anikónak.

Hogyan készülnek? Mesél majd a dalokról a koncert során?
Igen szoktam. A zeneszerzésről, a dalszövegírásról, a színészekről. Minden dalnak van egy története. Ezekről szoktam beszélni, igen, de többet most nem árulhatok el.

Ha valaki ennyire sokoldalú zenész, zeneszerző és még sorolhatnám, akkor ezek közül mi áll, vagy állt önhöz a legközelebb?
Erre egy nagyon egyszerű válaszom van, amikor állok a színpadon és szaxofonozom, akkor az áll hozzám a legközelebb. Amikor ülök a zongoránál és előadom egy dalomat, akkor az áll a legközelebb. Amikor ülök otthon a szobában, ez egy teljesen más természetű munka és a szituáció is teljesen más, hiszen nem közönség előtt vagyok és nem a zenekarom körében vagyok, hanem egy szobában egyedül. Akkor valamin nagyon jár a fejem, valamit létre kell hozni, akkor meg az a legfontosabb, ami azért jó, mert akkor mindig, amit éppen csinálok, abba tudok száz százalékosan beleadni mindent és jelen lenni.

Dés László nagyon gyakori fellépő nálunk, csak említsem azt, hogy akár személyesen, akár most augusztus 5-én a vendégeivel, vagy mint zeneszerző: a Valahol Európában musical júniusban hangzott el a szabadtéri színpadon, illetve A dzsungel könyve is a színháztermünkben tavasszal, tavaly pedig A Pál utcai fiúk musical is műsorunkon volt. Most pedig személyesen látogat el hozzánk. Mi a tapasztalata a siófoki közönséggel?
Nem hiszem, hogy a siófoki közönség más lenne, mint más közönség, nekünk kell jónak lenni, nekünk kell meggyőzőnek lenni, nekünk kell hitelesnek lenni és akkor a közönség Indiában is - ahol volt szerencsém játszani, direkt mondok egy ilyen nagyon távoli egzotikus helyet - ugyanúgy reagál, mint a budapesti, a szombathelyi vagy a siófoki. A siófoki közönség abból a szempontból speciális, hogy vegyes, mert hiszen egy nyaralóhelyen nyilván eljönnek a siófokiak is, a város lakói és ugyanakkor biztos beesnek jó páran, akik az ország különböző pontjairól éppen Siófokon nyaralnak. Úgyhogy szerintem egy vegyes összetételű közönség lehet, és hát ez van, ha mi jók vagyunk, akkor a közönség is jó.

Gabnay Ágnes
Fotók: Dés László és siofok.hu

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)