Csézy - Hanggal varázsolni

Időutazó nem lenne, de szeretne varázsolni. Meghittséget, a dalaival. Tele van pozitív érzésekkel, amiket szívesen megoszt bárkivel. A karácsony különösen fontos számára, mert átadna mindent a családjának és a rajongóinak, amit a gyerekkorában összegyűjtött szeretetcsomagban hordoz. ADVENT című koncertsorozatának budapesti állomásán igyekszik a legtöbbet kihozni magából. Az énekesnővel beszélgettünk közelgő koncertje kapcsán.

Nem titok, hogy a matyóminta legalább olyan fontos az életében, mint az éneklés. Jó lenne tudni, hogy van-e „matyómintás” dala…
Igazából mindegyik az, mert a dalaimat az életem inspirálja, de ha konkrétumot kell mondani, akkor a Mama. A mami miatt csinálom ezt az egészet, nem azért, mert családi hagyomány, örökség, hanem mert imádok ezzel foglalkozni, de azt is tudom, hogyha nem így nevel, akkor nem ilyen lennék, nem ez lennék.

A matyóminta színes. A dalok?
Érdekes, hogy nem tartom igazán színesnek…Inkább pasztellnek érzem. Ha az énekes szerencsés helyzetben van, és a saját dalait énekelheti, akkor önmagát adja. Nem vagyok harsány, bár a férjem mindig mondja, hogy sokszínűnek tart, s valahogy jó lenne ezt is megmutatni, de azt veszem észre, hogy tőlem a nagyívű lírai dalokat várják, felesleges lenne mást erőltetni. Megesett, hogy felvettünk egy rádióbarát dalt, de nem volt olyan hallgatottsága, mint annak, amelyik még klipet sem kapott. Úgy érzem, nekem más szerepet osztottak. Én esküvőkön és hasonló bensőséges eseményeken „szólalok meg”. Ezért szeretem a karácsonyt is, és ezért éneklek minden évben, mert talán meg tudom fogni azt a hangulatot, amit az emberek üldöznek ebben az időszakban.

Milyennek képzeljük el a kis Csézy karácsonyát?
Egyáltalán nem nagy dolgokra kell gondolni. Állok a mami mellett, aki tésztát gyúr, kapok tőle egy darabkát, és én is ügyeskedem vele a kis hokedlin. A szeretet, ami az illatokkal együtt terjeng a levegőben, a fa díszítése, ahogy állunk és éneklünk körülötte, a mai napig könnybe lábad a szemem, ha eszembe jut. Ha egyet kívánhatnék, akkor azt kérném, hogy egy napra, akármilyen napra, újra itt lehessenek velem azok, akiktől ennyit kaptam.

De legalább van, mire emlékeznie…
Az életben mindig más emberek vesznek körül, s mindig cserélődnek, nyilván olyanok, akiket szeretsz, de ez nem ugyanaz, az már sose lesz az. Amikor megkérdezik, hogy ki a példaképem, nem ismert sztárokat mondok, hanem a mamit. Kár, hogy nem érhette meg a boltom nyitásának napját. Emberileg és nőiességben is szeretnék hozzá hasonlítani, meg kívánom magamnak, hogy a férjem 50 év után is úgy nézzen rám, ahogy rá, de ugyanakkor azt is, hogy tudjak olyan mély nyomot hagyni a családomban, amiből egy életen át tudnak töltekezni, ahogy teszem én is nekik köszönhetően.

Sokáig tartott a saját ruhájának tervezése, elkészítése
Igen, elég sokáig dolgoztam rajta. Ráadásul nem csak magamnak terveztem és varrtam ruhákat, hanem többek között a 30 koszorúslánynak is. Van egy olyan fotóm az esküvő napjáról, hogy sminkelnek, de a menyecskeruhám hímzése a kezemben van darabokban. Azért elkészült minden, jó buli volt. El is határoztuk, hogy tíz év múlva megismételjük.

Kiegyensúlyozottnak tűnik. Minden a helyén van?
Boldog vagyok, jól érzem magam, és el ne feledjem, mert mindig megkérdezik: szólok, ha jön a gyerek. Nem mennék vissza az időben, nem változtatnék semmin. Nagyon jó, ha az ember szeretve van, s ő szeretheti a társát, a barátját, akivel mindent megoszthat, bánatot, örömöt. Ezeket az érzéseket jó megélni. És ott van még az éneklés, a tervezés. Mindkettő megszépíti a lelket. Szerencsés vagyok, mert minden reggel boldogan kelek fel, ha dolgozom, ha nem.

Klip vagy koncert?
Egyértelműen az utóbbi. Sokkal több jön át a dalból, mint a felvételen, hanganyagon. Letisztultabb, ráadásul úgy érzem, jobban énekelek a koncerteken, mert fontos, hogy legyen néző, legyen kapcsolat azokkal, akiknek szól, illetve a zenekar varázsa. Szeretek ott állni lecsupaszítva a színpadon, mert olyankor mindig azt érzem, hogy nyitott könyv vagyok mindenki előtt.

Gondolom, a rajongók már tűkön ülnek az ADVENT című koncertsorozat miatt. Remélem. Én biztosan igen. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a budapesti állomásra a Müpa Fesztivál Színház termében kerül sor december 11-én. A másik fontos dolog a karácsonyi készülődés meghittsége. Szeretnék valamit hozzátenni ehhez, hogy ne rohanjanak, álljanak meg egy pillanatra, legyenek együtt.

Miben lesz más a mostani koncert, mint az eddigiek?
Készítettünk Rakonczai Viktorral egy lemezt, amelyből 10 ezer darabot rendeltek meg Vietnamba. Olyan dalokat énekelek rajta, amik nem annyira elcsépeltek, de valahol hallottad, kellemesek a fülnek. Új köntösbe bújtattuk őket, új hangszerelést adtunk nekik, így lettek Csézysek.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)