Belegabalyodva a világhálóba? Ez a könyv segít kibogozni napjaink legnagyobb dilemmáját

Rendkívül aktuális témát boncolgat dr. Rodé Magdolna megjelent könyve - kiadja: a Kolor Optika Bt. A kiadvány logikusan, élvezetesen és átláthatóan járja körül korunk hatalmas újítása: az internet előnyeit és hátrányait. A könyv hangsúlyosan szólítja meg a legfiatalabb generációkat nevelő pedagógusokat és szülőket, de emellett haszonnal forgathatja bárki, aki valaha kapcsolatba került az internettel, annak áldásaival és átkaival – vagyis mi mindannyian. A szerzővel beszélgettünk!

Mi sarkall arra egy gyermekorvost, hogy az internet előnyeiről illetve hátrányairól írjon könyvet?
Tegnap egy étteremben láttam egy családot az asztal körül, kicsi 3-4 éves kislányuk magas etetőszéken ült. Édesanyja kanalazta a szájába a levest, mert a kislány figyelmét és kezét a mellette lévő tablet lekötötte, a fejét is afelé fordította. (Ld. még a virtuális rabszolgaságban élünk? kérdésnél)
A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának jogelődjén  mint főiskolai oktató a szakmám előadásán túl a társadalmat érintő aktuális problémákkal is foglalkoztam, mint például: dohányzás, alkohol abúzus, drog abúzus, rosszindulatú daganatok, elhízás. Ezekkel kapcsolatban már 2004-ben jelentek  meg cikkeim az Orvosi Hetilapban.(Rodé M.: A jó és a rossz. Visszaélés a tömegmédiumokkal. A gyermekellátás feladatai.)

Ön a világháló milyen előnyeit használja napi munkája során?
Gyermekkorom óta megszoktam, hogy információért lexikonokhoz ( Révai ) forduljak, de a szakirodalomban megjelent közlések ( az Orvosi Hetilapban is referáltam ilyen cikket ) is arra intett,hogy az interneten megjelent információk sokszor ellenőrizetlenek és kétségesek, horribile dictu félrevezetők, tehát több forrásból is szükséges ellenőrizni.

Milyen tanácsot vagy tapasztalatot adna a szülőknek az internethasználattal kapcsolatosan?
Válaszomban részben utalok az előzőekre, másrészt buzdítom a szülőket a rendelkezésre álló lehetőségek kihasználására, mint pl. a XII.Kerületi Szülői Akadémia, a Rendőrség kezdeményezései, az EMMI tudatosabb internethasználatért kezdeményezett programja, de a Kaspersky Lab orosz internetbiztonsággal foglalkozó cégnek is számos programja van külön a gyermekek védelmére, és ezen kívül többen mások is felismerték ennek a szükségességét . A magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő, annak minden ( jó és rossz ) következményével! , naponta átlagosan 1,8 órát töltenek az internetes felületeken. A szakemberek beszámolnak a játékok kiváltotta pszichózisról is, arról a zavarodott állapotról, amikor elmosódik a valóság és a fantázia határa. A Vodafone Magyarország által szervezett #HashtagFestival szerint szükség van a tartalomfogyasztó közönség edukációjára, hogy megtalálják az egyensúlyt a digitális és a valós életük között.

Ön szerint virtuális rabszolgaságban élünk? Milyen módszerekkel kerülhetjük el a "függőséget"?
Az internet látszatvilág, nagyon vonzó, érdekes, ezért sokszor lebilincselő.
Rabszolgaság fogalma:
Általánosságban a jogfosztottság állapotát jeleni, amikor egy személy a másik ember tulajdona, és nem rendelkezik személyes szabadsággal. Az ilyen társadalmi helyzetű emberek által végzett munkán alapuló társadalmi-gazdasági rendszert nevezik rabszolgatartó társadalomnak. A rabszolgaság az ókori Rómára volt jellemző, de sokáig létezett még rabszolgaság a világ különböző részein.
Függőség fogalma:
A hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk.
A kóros mértékű függőség ( szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély ) – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt - és a környezetét is. Pszichológiai értelemben véve a kóros szenvedély azt jelenti, hogy egy a hétköznapokban elterjedt és normálisnak vagy csak enyhén deviánsnak látszó viselkedésmód dominánssá válik. A függő gyakran nem eszik, egész éjjel nem alszik.
Friss közlemények foglalkoznak azzal, hogy az ellenőrizetlen - nyakló nélküli számítógép használat ugyanúgy károsíthatja a fejlődő gyerek agyát, mint pl.a kokainfüggőség. A videojátékok a szervezetre tett hatásáról kiderült: a Washingtoni Egyetemen az égési sérültek fájdalmát videojátékokkal enyhítik: amíg a beteg belemerül a látványba, úgy csökken a fájdalom, mintha morfiumhoz hasonló csillapítószert kapott volna, így az erős hatású, igazi narkotikumok alkalmazására már nincs szükség. A függőség elkerülésére nem látok más módszert a folyamatos felvilágosításnál, az edukációnál, de nem csak kampányszerűen-esetlegesen, hiszen a „behatás” is folyamatos. Ennek azonban az egész társadalomra ki kell terjednie, meg kell találni a módját.

Szabadidejében mire használja a világhálót?
Orvosi periodikák követésére, kapcsolat tartásra ( rengeteg kulturális tartalmú e-mailt kapok, ki sem kell tennem a lábamat itthonról,hogy megismerjem a világot )tudományos munkák készítésére,főleg definíciók megkeresésére ( ld. lexikon funkció ), de többszörös kontrollal.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)