„Bármit megcsinálhat bárkivel? Abban van egy játékos öröm.” - Beszélgetés Alföldi Róberttel

Célegyenesbe érkezett az Egy, kettő három, novembertől már látható az Átrium Film-Színházban. Nemrég beszélgettünk az előadás főszereplőjével, a Norrison bankigazgatót játszó Alföldi Róberttel.

Milyen érzés az elejétől a végéig színpadon lenni?
Egy szóval: fárasztó. (nevet) Nem tudom még, milyen érzés, egyelőre az életemért küzdök.

A próbán úgy láttam, mintha lenne egy melankolikus íve a szerepednek, mintha Norrison kiábrándulna a világából.
Nem kiábrándulásról van szó szerintem. Annak a rendszernek, amit fölépített és működtet, lényegét tekintve ugyanúgy része ő is. Ezzel szembesül a darab során, de ettől még ugyanúgy folytatja majd tovább az üzletet. Igaz, még az irodáját is leadja a megtévesztés kedvéért, de csak időlegesen, amíg nyaralni megy.

Mintha cinikus távolságtartással szemlélné alkotását.
Szerintem nem távolságtartás, tűzoltás van. Ahogy mondja, minden csatát meg kell nyerni. Az nem lehet, hogy valami összeomlik, hogy valami nem úgy van, ahogy ő akarja.

Van ez a két nagy idolja: Napóleon és Móricka…
Valójában Móricka a nagy idolja, mert Norrison szerint Napóleon is úgy működik, mint Móricka. Ahogy Móricka elképzeli. Norrison eszerint dolgozik, hogy azt, ahogy Móricka elképzeli, ő ténylegesen megvalósítja. Annyi a különbség közte és a többiek között, hogy ő pontosan látja, mit hozott létre. De hiába ő alkotta meg a gépezetét, a gépezet őt is ugyanúgy működteti, mint a többieket.

Szívtelen Norrison?
Nem szívtelen, pragmatikus. Nem bírja a sikertelenséget. És mivel tele van pénzzel, ezért minden úgy van, ahogy ő gondolja.

Mintha lassan távolodna, megcsömörlene ettől a szereptől. Nem törik meg?
Törés? Nincsen benne törés: Látja, hogy ez borzalmas, embertelen, hazug, hogy minden lényeget kiöl a világból. De azért csinálja és csinálni is fogja.

Mi hajtja akkor?
Az, hogy ne bukja el az üzletet. Ilyen végtelenül egyszerű. Ha most lebukik, akkor tönkremegy. Ha nem oldja meg, hogy ebből a taxisofőrből egy óra alatt elfogadható férj legyen, akkor nem lesz meg az az üzlet sem, amire számít. Akkor a gépezet, amit létrehozott, őt is bedarálja.

Sok kép és motívum előkerül Norrisonnal kapcsolatban: gépész, építész, festő. Te hogy látod őt?
Ül egy rendszer tetején, bármit megcsinálhat és meg is csinál. Mindig kettő lépéssel előrébb van az agya.

Folyamatosan kedveskedik, mégis, ki nem állhatja, ha neki hízelegnek…
Ő nem hisz a kedveskedésben. Neki csak az a fontos, hogy az emberei engedelmeskedjenek, és jobban dolgozzanak. Ezért pengeti a beosztottjai emberi húrjait. De neki magának erre nincs szüksége.

„Ön akár gondolkodhat is” – mondja a titkárnőjének, akinek annyi a dolga, hogy a pontos időt jelezze.
Kunó kisasszony ugyanúgy előre lát, mint Norrison, ezért mondja ezt neki. A jó beosztottat nem utasítani kell, hanem tudja magától, mi a következő lépés.

Egy adott pillanatban mintha erkölcsi rendrakásba is kezdene egy házasságtörés kapcsán?
Zavar támad a gépezetben, amit nem tűr el. Nem emberi szempontokról van szó akkor sem, hanem üzleti érdekekről.

Mi okozza a legnagyobb nehézséget Norrisonnak?
Hogy el kell mennie szabadságra, azzal nem igazán tud mit kezdeni. Nem tudja leállítani a benne lévő gépezetet egy percre sem.

Mennyire érzed magadénak ezt a szerepet?
Ehhez nekem kívülről kéne látnom magam, amire képtelen vagyok. Én talán nem működtetek egy gépezetet, vagy nem így. Vagy én magam vagyok a gépezet saját magam számára.

Bíró Dénes

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)